Gymnasisterna visar stjärnstatus

Ann-Sofie Bergman är andraårselev på estetiska programmet i Luleå gymnasieskola.Gloria Swanson var amerikansk skådespelerska född 1899 och nominerades till en Oscar för sin roll i Sunset Boulevard 1950.Vilket är sambandet?Jo, Ann-Sofie ser ut som Gloria när hon förvandlar sig till 20-talist.

De firar att Hermelinsskolan fyller 100 år. Ann-Sofie Bergman är 20-talist, Sanna Eriksson är 80-talist och Emma Svanborg-Purasaari är hippie från 70-talet. Alla deltar de i maskeradtävlingen.

De firar att Hermelinsskolan fyller 100 år. Ann-Sofie Bergman är 20-talist, Sanna Eriksson är 80-talist och Emma Svanborg-Purasaari är hippie från 70-talet. Alla deltar de i maskeradtävlingen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-02-07 06:00
Vi möter Ann-Sofie Bergman från klass ES2A på Hermelinsskolans 100-årsjubileum på fredagen. Hon deltar i maskeradtävlingen som är en del av firandet och har klätt sig i 20-talskläder. Hon bär en raffig svart klänning med fransar, svarta strumpor och svarta dansskor. Runt halsen hänger många långa pärlhalsband. I håret har hon en röd fjäderpenna och i handen en cigarill. När hon ställer sig framför kameran visar hon stjärnstatus. Gloria Swanson kunde inte ha poserat tjusigare.
Vad månde bliva av Ann-Sofie Bergman?
- Jag går teaterinriktningen på estetprogrammet och jag tror att alla vi esteter tycker om att klä ut oss, säger hon blygsamt.
Häftig 80-talsbrud
Hennes klasskamrat Emma Svanborg-Purasaari är härlig hippie från 70-talet.
- Jag gillar hippiestilen med alla färgerna. Glasögonen bar min gammelfarmor Anna Svanborg på sin tid. En kompis breddade byxbenen med färggranna tygbitar och fixade ett tryck på låret. Blusen hittade mamma hos Röda korset, säger hon om sin utstyrsel.
Sanna Eriksson från klass ES2C är häftig 80-talsbrud med rosa top, rosa strumpor och rosa bälte. Kjolen är kortkort och svart och blusen har svart botten och blåa och vita blommor.
- Jag gillar den lite galna stilen och håret som står rakt ut. Bältet och blusen har jag fått av moster. Resten är från nutid, säger hon.
Musik är en annan viktig del i Hermelinsskolans 100-årsfirande. Fernanda Nilsson från klass ES1B och Madeleine Karlsson från ES1A är två av ett gäng estetelever som bjuder på ett medley med hits från 50-talet och fram till i dag. De ger exempel på några inslag:
- My boy lollipop från 50-talet, YMCA från 70-talet, Billy Jean från 80-talet och Calcutta från 90-talet.
Fernanda Nilsson och Madeleine Karlsson är också utklädda.
- Jag är 90-talist, säger Fernanda.
- Och jag är 80-talist, säger Madeleine.
Speciell skola
De tycker att det är jätteroligt att få vara med och fira 100-årsjubileet med kläder, musik och fika.
- Det här är en speciell skola där vi får göra mycket som de knappast får göra på andra skolor. Imorgon, lördag, är det öppet hus här och de elever som går i trean bjuder på show, säger Madeleine Karlsson och tillägger:
- Min pappa Kennet Karlsson var elev här från sent 70-tal till tidigt 80-tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om