För gymnasieskolan i Luleå pågår arbetet med hur AI ska bli en del av undervisningen och inte bara en potentiell fuskmaskin.
– Vi ska inte bygga skyttegravar och försöka bekämpa AI. Det här är utveckling och vi måste hänga med men just nu känns det som att vi springer åt fel håll i en rulltrappa och försöker hinna ikapp, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå.
Larmen om fusk med hjälp av ChatGPT har duggat tätt i media under våren. Nyligen var det under de nationella proven som det kom fram att flertalet elever använt sig av tjänsten för att skriva texter. Men det är inget som Maria Hahne, rektor för bland annat naturvetenskapsprogrammet, Kvarteret Kungsfågeln i Luleå, har märkt av.
– Det har säkerligen skett men inte vad jag har fått vetskap om. Det gäller att lyfta och diskutera förebyggande åtgärder kring fusk, inför examinationer. Det är en utmaning som vi har just nu, framöver behöver skolan arbeta på ett annat sätt. Lärarna har bland annat förtydligat rutiner vid provtillfällen, ger tydliga direktiv till eleverna vad gäller mobiler, datorer och klockor, säger hon.
De har redan infört färre inlämningsuppgifter, enligt Maria Hahne. Filosofin är att det stora skoljobbet ska göras när eleven är på plats.
– Det är ett led i att minska elevernas stress genom att färre uppgifter utförs i hemmet, men det beslutet har vi tagit utan tanke på ChatGPT eller AI, säger hon.
En annan utmaning är hur det stora gymnasiearbetet som görs inför elevernas examen ska anpassas. Genom gymnasiearbetet ska eleven sammanfoga sina kunskaper och visa att hon eller han är väl förberedd för arbete eller fortsatta studier. En stor del av detta arbete är att skriva en rapport.
– Där behöver vi tänka till och tänka om, vad ska vi göra mer av och mindre av. Kanske ska skrivdelen inte längre vara den större delen, vi behöver tänka mer kring praktiska arbeten, laborationer, experiment, fältstudier med mera. Vi måste fortfarande följa Skolverkets examensmål för gymnasiearbetet.
Maria Hahne ser stora möjligheter med AI i undervisningen.
– Det finns många vinningar. Inte bara för eleverna utan även för pedagogerna. Vi kan inte motarbeta den utveckling som sker. Våra elever är ju troligtvis de som kommer att yrkesarbeta med AI i framtiden, säger hon.
Tror du att AI kan göra det svårare att motivera till lärande när all kunskap finns i fickan?
– Det tror jag inte. Kunskap handlar så mycket om förståelse och att sätta kunskapen i ett sammanhang.
Tror du att AI kan göra oss dummare?
– Det var en bra fråga. Jag har gott hopp och tilltro till mänskligheten, skrattar Maria Hahne.