Tävlingen arrangeras av Svenska kockars förening Norrland och kommer gå av stapeln den 21 februari på Jämtlands gymnasium i Östersund.
Där kommer totalt åtta lag bestående av elever som går restaurangprogrammet i Bollnäs, Härnösand, Östersund, Umeå och Luleå göra upp om titeln "Vinnare av Juniormedaljen 2023". Vinnaren kommer också få ett pris som ännu är hemligt.
Anledningen till att föreningen anordnar tävling, är för att det finns ett stort behov av kockar inom restaurangbranschen, berättar Stefan Knutte Larsson, tävlingsledare.
– Branschen skriker efter kockar. Det här är vårt bidrag till att ge eleverna chansen att höja sig och bredda sin kompetens, säger han och fortsätter.
– Vi är av uppfattningen att när man tar tag i en tävlingsuppgift, då börjar man en process med att leta råvaror och metoder, att öva in nya färdigheter och växa som yrkesman och kvinna. Får man dessutom konstruktiv kritik av en kompetent jury, är man en vinnare, även om man inte har vunnit tävlingen.
Victoria Engström och Robert Hansson som går restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola är ett av lagen som ska tävla på tisdag.
– Det känns kul, säger Victoria Engström, som går i årskurs två.
– Det känns roligt och spännande, säger Robert Hansson, som går i årskurs tre och som tidigare även deltagit i tävlingen "Årets kockelev".
För att kvala in till tävlingen fick eleverna skicka in ett bidrag av en rätt som skulle representera deras hemtrakt på en tallrik, lagad på lokala råvaror.
– Då började vi ta fram lite rättförslag. Då hade vi en rätt med renlägg och rotselleri som vi skickade in till kvalet, och den gick vi vidare på, säger Hansson.
– Först skulle man skicka in recept och sen ha en råvarukalkyl och bild. Då var det lokalt tema, fortsätter han.
Tävlingen pågår i två timmar – på plats kommer alla lagen få en gemensam huvudråvara som de ska tillreda ett recept utifrån, med valfria tillbehör och egna metoder.
– I år blev det Skreitorsk, i och med att den är i säsong nu mellan januari och hela vårvintern. Sen tränar ungdomarna på det hemma och tar med sig de råvaror som de tycker passar till. Så de får precis de råvaror de har tänkt, säger Stefan Knutte Larsson.
Robert Hansson berättar att han har förberett sig inför den kommande tävlingen i ungefär en månad, Victoria Engström som har hoppat in som ersättare har haft något kortare tid på sig.
– Jag har tränat på att komponera ihop rätten och tajmingen, se så allt är varmt. Det är det som är svåraste, de sista tio minuterna så man inte serverar kall mat, säger han.
Rätten de ska laga på tävlingsdagen består av bakad Skreitorsk med en morotspuré, bakad morot, picklad morot, en persiljekräm med fjällkofärskost från Vuollerim och sagogryn. Rätten kommer även innehålla norrländsk chorizo.
Hur upplever ni att det ser ut med jobb när ni går ur skolan?
– Det finns jobb, massor, säger Robert Hansson.
Viktor Aspvik, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola bekräftar bilden – och säger att det finns ett stort behov av kockar.
– Alla våra elever i årskurs två och tre i princip som vill jobbar extra. Det ringer ofta folk till oss och hör om vi har några elever. Så det är ett stort behov, de ringer även oss lärare ibland och frågar om vi ska komma och köra extra på sommaren, säger han.