– Vår idé är att man ska placera ut vindkraftverk mera utspritt i kommunerna, men då det finns många som inte vill ha dem nära sig för att de förstör utsikten och naturen runt omkring, så tycker vi att man ska klä in vindkraftverken så att de passar in bättre estetiskt bland byggnader och natur, säger Moa Menmark när hon redovisar sin grupps idé för att göra Luleå mer hållbart i framtiden.
Hon är en av de elever från teknikprogrammet vid Luleå gymnasieskola och NTI-gymnasiet i Luleå som deltar i en heldag när deras innovativa förmågor ska tränas.
– Det innebär att man i praktiken ska träna på att samarbeta och jobba med kreativitet och problemlösning utifrån verkliga utmaningar och behov, säger Karin Di Luca, projektledare för Unga innovatörer som arrangerar eventet.
Det är inom tre områden som eleverna ska fundera ut lösningar för att göra Luleå mer hållbart i framtiden. Hållbara energisystem, transporter och fastigheter.
– Vi har diskuterat fjärrvärmenätet, värmeförluster och vad som kommer att hända då SSAB byter process till det fossilfria stålet och ska använda sig av vätgas istället, säger Edvin Juntti.
Det är de två gymnasieskolorna och Luleå kommun, som tillsammans med de tre företagen bakom Hybrit, SSAB, LKAB och Vattenfall som står bakom eventet.
– Det är Hybrit och den hållbara utvecklingen som är ingången här. Vi tänker att Hybrit och de organisationer som är här, visar på det som vi vill träna på i skolan, samarbete. De jobbar med problemlösning och kreativitet i verkligheten, säger Karin Di Luca.
– Det som slår mig när jag går omkring och lyssnar på eleverna är att de tänker mer utanför ramarna och det blir mer innovativt än de tankar som vi som jobbar som tjänstepersoner får kring de här lösningarna, säger Sophie Forsberg Johansson, miljö- och klimatstrateg, Luleå kommun.
Senare under dagen fick eleverna träffa representanter för LKAB, SSAB och Vattenfall.
– Jag hoppas få höra mycket och få prata med SSAB, LKAB och Vattenfall. Det blir intressant att höra deras syn på de initiativ de tagit, bland annat Hybrit, säger Filip Hakkala som går fjärde året på Teknikcollege, samhällsbyggnad och miljö vid Luleå gymnasieskola och som i framtiden siktar på att bli en entreprenör.