"Luleå ska fortsätta vara ett starkt idrottsgymnasium"

Gymnasiechefen i Luleå tycker att det finns mycket positivt med förslaget från utbildningsdepartementet att renodla idrottsgymnasierna och slopa NIU.

Enbart riksidrottsgymnasiet i basket blir kvar i Luleå, om utbildningsdepartementets förslag genomförs. Då försvinner all NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning från gymnasieskolorna i landet.

Enbart riksidrottsgymnasiet i basket blir kvar i Luleå, om utbildningsdepartementets förslag genomförs. Då försvinner all NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning från gymnasieskolorna i landet.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2020-07-19 20:30

Utbildningsdepartementet föreslår att det bara ska finnas en typ av gymnasieutbildning med specialidrott, riksidrottsgymnasium. Förslaget innebär att utbildningarna inom NIU, nationellt godkänt idrottsutbildning, kommer att tas bort.

Luleå har ett riksidrottsgymnasium, RIG, i basket där elever från hela landet konkurrerar om platserna. Vidare har Luleå nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, inom idrotterna basket, fotboll, innebandy, ishockey, kanot och konståkning samt lokal idrottsutbildning, LIU, inom ishockey och alpin skidåkning där antagning baseras på enbart betyg, till skillnad från RIG och NIU där det också sker ett idrottsligt urval.

Luleås gymnasiechef är inte orolig över de föreslagna förändringarna.

– Egentligen finns det ganska mycket positivt i att man renodlar och att man satsar på riksidrottsgymnasierna. Det är också positivt att man möjliggör för skolor att göra idrottsprofiler inom de reguljära gymnasieprogrammen. Vi har ett idrottsgymnasium där vi har samordnat alla utbildningar inom idrott.

– Jag tror det finns goda möjligheter för oss att fortsätta vara ett starkt idrottsgymnasium, summerar Eva Lindbäck.

NIU är en ekonomisk fråga mellan kommuner, då inte alla kommuner skriver samverkansavtal med andra kommuner som gör det möjligt för deras elever att konkurrera i det första urvalet till utbildningen. Finns inget avtal så blir eleven sökande i andra hand, i mån det finns platser kvar. 

– Man har velat rensa i regelverket för att det ska bli likvärdigt för eleverna, säger Eva Lindbäck. 

Gymnasiechefen tillägger att det är möjligt för Luleå att ansöka om riksidrottsgymnasium för fler idrotter, om politikerna så vill. 

– Det är inte positivt om NIU skulle försvinna, inte för fotbollen, inte för hockeyn, inte för någon som idrottar i Norrbotten, säger Lars "Brolla" Svensson, ansvarig tränare för fotbollen.

– Det vore tråkigt om den skulle försvinna, säger Stefan Karolin, ansvarig tränare för NIU basket.

Fler platser på riksidrottsgymnasium kan vara negativt för Luleå, om det också innebär att fler kommuner får RIG basket.

– Fler Luleåbor kan komma in på RIG, men för basketen häruppe är det inte så bra, risken är att de flyttar. Jag tycker ändå att vi fått till en lyckad verksamhet, det är bra som det är nu, säger Stefan Karolin. 

Förändringen av utbildningarna kan tidigast ske hösten 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!