Sedan i mitten av mars har landets gymnasier distansutbildning som en följd av coronautbrottet.
– Det har fungerat över förväntan även om vi ser utmaningar också, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå.
Skolinspektionen har redan granskat tre skolenheter – idrottsgymnasiet, bygg- och anläggning, vvs- och fastighetsprogrammet samt estetiska programmet och introduktionsprogrammen.
Hittills har myndigheten återkopplat gällande idrottsgymnasiet.
– Skolinspektionen intervjuade rektor, och deras bedömning är att vi klarat detta bra, utifrån hur distansundervisningen har fungerat, hur betygsättningen ska ske och hur den garanterade undervisningstiden klaras av.
De fjärrstyrda lektionerna sker över nätet, via programmet Teams.
– Alla lärare använder sin kreativitet, utför idogt arbete för att detta ska funka så bra som möjligt. Ta restaurang- och livsmedelsprogrammet, där lärarna exempelvis skickar hem ingredienser och livsmedel till eleverna som filmar när de lagar maten.
Elever ges också möjlighet att komma till skolan i mindre grupper för undervisning.
– Den kan gälla både vid praktiska moment inom yrkesprogrammen och examinationer, men även för elever som behöver särskilt stöd, säger Eva Lindbäck.
Och distansundervisningen har inte inneburit att elevfrånvaron har stigit.
– Den har inte varit högre än normalt, den anmälda frånvaron ligger omkring två-tre procent. Lärarna för upp närvaro enligt vanliga rutiner även om lektionerna sker via distansteknik.
Även om alla gymnasieelever har tillgång till datorer för att säkerställa en så likvärdig undervisning som möjligt, varierar de socioekonomiska förutsättningarna i hemmamiljöerna, vad gäller nätuppkoppling, trånga bostäder och sociala problem.
– Det finns möjlighet för elever som exempelvis har bekymmer med uppkoppling att komma till gymnasiebiblioteket och studera.
Eva Lindbäck konstaterar också att Elevhälsan har en viktig roll, då det larmas nationellt om att elever i distansundervisning är utsatta för mer våld och andra orosmoment i hemmen nu, i coronakrisens spår.
– Vi försöker fånga upp alla de elever som har det tungt på olika sätt nu, men även andra myndigheter ska ge familjer stöd.
Vad gäller gymnasieskolans måluppfyllelse – att så många elever som möjligt ska ta examen med godkända betyg – är Eva Lindbäck försiktigt hoppfull.
– Vi har inte facit ännu men vi gör allt vi kan för att eleverna ska klara sina studier. Oron finns att vi tappar de som inte når ända fram men jag har stor tillit till rektorerna och deras personal för att coronakrisen ska påverka resultaten så lite som möjligt.