Gymnasiebyn i Luleå hotas av nya friskolor

Tre friskolor vill etablera nya gymnasieskolor i Luleå. Tillsammans skulle skolorna få drygt 800 elever. Ett hot mot gymnasiebyn hävdar kommunen.

Luleå kommun kan tvingas till strukturförändringar i gymnasiebyn varnar barn- och utbildningsförvaltningen. Det kan bli följden om tre friskolor tillåts att etablera sig i Luleå, enligt förvaltningen.

Luleå kommun kan tvingas till strukturförändringar i gymnasiebyn varnar barn- och utbildningsförvaltningen. Det kan bli följden om tre friskolor tillåts att etablera sig i Luleå, enligt förvaltningen.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2019-04-03 17:11

Det är Thoren Business school, Nya läroverket och Realgymnasiet som ansöker om att få starta fristående gymnasieskolor i Luleå från och med höstterminen 2020.

Thoren Business school, som drivs av Thorengruppen AB, ansöker om att starta tre studieförberedande program med totalt fem inriktningar; ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi samt juridik, samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap samt samhällsvetenskap och naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Ansökan gäller 69 elever första läsåret och 207 elever när skolan är fullt utbyggd 2022.

Realgymnasiet, som drivs av Lärande i Sverige AB, ansöker om att få starta naturbruksprogrammet med inriktningarna djur samt skog. När skolan är fullt utbyggd läsåret 2022/2023 beräknas den ha 45 elever.

Nya Läroverket ansöker om att starta gymnasieskola med tre program; estetiska programmet med inriktning estetik och media, naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik. När skolan är fullt utbyggd läsåret 2022/2023 kommer den att ha 270 elever. Nya Läroverket anger att man har en överenskommelse med Diös om lokaler för gymnasieskolan, bara ett par minuters gångväg från Luleå Energi Arena där man planerar att ha sin idrottsundervisning.

Barn- och utbildningsförvaltningen anser att en nyetablering av en friskola medför påtagliga och på lång sikt negativa konsekvenser både ekonomiskt, organisatoriskt och pedagogiskt, inte bara för Luleå kommun utan även för skolorna i hela Fyrkanten eftersom det finns en samverkan om gymnasieskolan mellan kommunerna.

Luleå kommun kan tvingas till strukturförändringar i gymnasiebyn på grund av minskat elevantal till följd av friskolorna, skriver förvaltningen i sitt förslag till yttrande till skolinspektionen. Om alla tre friskolor etablerar sig som planerat innebär det 807 färre elever i den kommunala gymnasieskolan. Innevarande läsår går det 2 512 elever i den kommunala gymnasieskolan, 128 elever på NTI och 112 elever på Luleå Praktiska.

Antalet 16-åringar i Luleå beräknas öka med 128 personer år 2024 jämfört med 2019.

Även med hänsyn tagen till att antalet 16-åringar ökar kommer den kommunala skolan att få färre elever om friskolorna tillåts. Läsåret 2022/2023 beräknas den kommunala skolan att ha 1 855 elever, NTI 150, Luleå Praktiska 135, Realgymnasiet 45, TBS 207 och Nya Läroverket 270 elever.

Ärendet tas upp på barn- och utbildningsförvaltningens arbetsutskott på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!