Gyllenhaal: "Det verkar hastigt påkommet"

Alliansens utspel att satsa 5,5 miljarder på försvaret verkar hastigt påkommet. Det anser militära experten Lars Gyllenhaal.

FLER. Luftförsvaret ska stärkas. Tio fler JAS-plan ska tillverkas, enligt regeringens förslag som presenterades på tisdagen.

FLER. Luftförsvaret ska stärkas. Tio fler JAS-plan ska tillverkas, enligt regeringens förslag som presenterades på tisdagen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-22 15:15

Redan nästa år vill regeringen öka anslagen till försvaret med 380 miljoner kronor och stegvis öka på den summan årligen för att slutligen landa på 5,5 miljarder kronor 2024. Det presenterades på tisdagen.

Det är bland annat den oroande utvecklingen kring Ukraina och Rysslands upprustning som får regeringen att vilja stärka den svenska försvarsförmågan. Det innebär bland annat att flygvapnet ska få 70 Gripenplan, istället för 60 som det tidigare beslutats.

– Vi tvingas konstatera att med vår närhet till Ryssland, som vi har en lång och betydande historia till, måste följa vad deras avsikter är. Det är inte alldeles enkelt. Det sker ett aggressivt nytt beteende som väcker frågor i deras närområde. Vi måste ta in detta när vi gör bedömningen för vilken säkerhetspolitiska miljö vi ska rusta vårt nya insatsberedda försvar i, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på pressträffen.

Lars Gyllenhaal, i Rosvik, blir förvånad över utspelet. Och kanske mest över tidpunkten.

– Det verkar hastigt påkommet. Om bara några veckor ska den gemensamma försvarsberedningen, där alla riksdagspartier sitter med, presentera sin analys. Att gå ut före dem är lite märkligt i sig. Även om jag tycker det är positivt att försvaret får mer pengar, så tycker jag att det känns svajigt. De använder ord som får varningsklockor att ringa, som stegvis till exempel. Det är ett typiskt ord man kan använda för att inte behöva ta ansvar, säger han.

5,5 miljarder. Är summan rätt, anser du?

– Det är så pass många år. Jag är inte imponerad av summan. Och jag vill se analysen, att först komma med siffror och sedan analysen är inte rätt, säger Lars Gyllenhaal.

Det svenska försvaret kostar 40 miljarder om året, en summa som varit konstant de senaste 15 åren. Gyllenhaal menar att det vore nödvändigt att städa upp i det svenska försvaret. Han jämför med Finland.

– Det finska försvaret kostar flera miljarder mindre och har flera hundra tusen fler soldater. De har bevarat värnplikten men samtidigt moderniserat sig. Jag tror man skulle kunna göra mycket genom att angripa sjukdomar som svenska försvaret lider av, en sådan är den här hyresidiotin, med alla dessa lokalhyror som är en enorm del av försvarets kostnader. De hyrorna existerade inte tidigare och är en enorm post.

Peter Hultqvist, socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, säger till TT att S föreslår 400 miljoner kronor överförs från försvarets anslag för internationella insatser, till förbands- och materielanslagen vid årsskiftet i år.

Så här kommenterar han regeringens utspel:

– Det är väldigt mycket ambitioner på tio års sikt. Det kräver analys både av vilka effekter det ger och vad den här typen av pengar räcker till.

Fakta/Några av satsningarna

Ubåtsförmåga, markbaserat medelräckviddigt luftvärn, ledningssystem för markförband, transportflygplan, sjömålsrobot, granatkastare, JAS 39 E, långräckviddigt markmålsvapen till JAS, öka marinens tillgänglighet, öka antalet flygtimmar, utöka övningsverksamheten, öka närvaron på Gotland, förstärka incidentberedskapen.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om