Guldregn över villaägarna

Staten bjuder på upp till 30 000 kronor till den som går över till mer miljöanpassade uppvärmnings-system i sina hus. Men det är först till kvarn som gäller eftersom det finns en begränsad pott med pengar. Bäst är att lämna in ansökan i god tid för att få ett preliminärt beslut innan åtgärderna påbörjas.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2006-02-07 00:00
De nya stöden för att byta direktverkande el och olja i småhus har mötts av ett enormt intresse bland Sveriges villaägare.

- Telefonen ringer hela tiden, säger Christina Nordenbladh på Boverket som varit med om att ta fram föreskrifter till de nya stöden.

- Det är ännu för tidigt att ge någon prognos över hur många villaägare som kommer att utnyttja stöden. Men efter vad jag kan bedöma nu så är intresset störst bland dem som har oljeuppvärmning i sina hus, säger hon och tillägger att det kan finnas en risk i att pengarna inte kommer att räcka.



Totalt har staten avsatt 450 miljoner kronor till konverteringsåtgärder från olja till biobränsle, värmepump eller fjärrvärme. Som mest kan en villaägare få 14 000 kronor i stöd, vilket innebär att pengarna räcker till 32 000 hushåll om alla utnyttjar takbeloppet.

- Enligt förordningen ska högst 90 miljoner kronor om året betalas ut, vilket innebär att om det stora intresset resulterar i ansökningar kan det innebära att en del kan få vänta både ett och två år på sina pengar.



När det gäller stödet för att byta ut direktverkande el är intresset inte alls lika stort trots att det satts av betydligt mer pengar. Totalt finns det 1,5 miljarder kronor som ska fördelas med maximalt 300 miljoner kronor per år. Inom det här stödet är takbeloppet 30 000 kronor vilket innebär att totalt 50 000 hushåll kan få stödet om alla utnyttjar takbeloppet.

Även om de flesta villaägare är positivt inställda till stödet finns det även en hel del kritiska röster. Åtskilliga av de som ringer till Boverket undrar varför stöden inte omfattar dem som vill byta ut vattenburen elvärme.

- Det finns även många som undrar varför det inte går att få stöd till att installera luft-vattenvärmepumpar. Information om detta finns i regeringens faktablad, men många nöjer sig inte med den förklaringen utan anser att det är orättvist att den här typen av värmepumpar hamnar vid sidan om stödet. En del har även synpunkter på varför nyinstallation av vedpannor inte omfattas av stödet.



- För att ha rätt till stödet gäller det att kunna visa på att oljeuppvärmningen är i bruk. Det här kan ske antingen genom att visa kvitton på inköpt olja eller på sotning av oljepannan. En del som ringer har kanske inte eldat med olja på tio år och frågar om det är okej om de beställer sotning innan de lämnar in sin ansökan. Men det är inte meningen att de som inte eldat med olja på så länge ska kunna få stöd.



Christina Nordenbladh menar att det bästa är att ringa till länsstyrelsen i det län som fastigheten finns i och fråga om bestämmelserna om man är det minsta osäker. Därefter bör man om möjligt lämna in sin ansökan så fort som möjligt för att få ett preliminärt beslut. Normalt bör det ta cirka en månad innan beslutet kommer, men om det blir många ansökningar kan det ta längre tid.

- Det går naturligtvis att påbörja åtgärderna innan man lämnar in sin ansökan. Men då riskerar man att bli utan pengar ifall länsstyrelsen bedömer att man inte är berättigad till stödet. Det är viktigt att ansökan kommer in senast två månader efter att arbetet påbörjats. Därefter ska ansökan om slutligt beslut lämnas in senast tre månader efter att samtliga arbeten är avslutade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!