I går var det fest på Ormbergsskolan. Skolrestaurangen nyinvigdes med önskemat och besök av spelare från LF Basket som pratade med barnen om kostens betydelse.
- Jag tycker om tacos. Av alla grönsaker gillar jag morötter, gurka och paprika mest, säger Svea Strand som går i förskoleklass.
Ormbergsskolan i Luleå är en intraprenad - självstyrande enhet - och har från höstterminens början tagit över driften av skolrestaurangen själv. Eleverna har fått större möjlighet till inflytande och verksamheten byggs upp och förbättras allt eftersom.
- Vi har bland annat anställt en ny kock som också är utbildad hälsovägledare. Vi har köpt nya stolar och bord och fått en tystare miljö. Lunchen ska vara en helhetsupplevelse med trevlig miljö, trevligt bemötande och god och vacker mat som ger massor av energi till skolarbetet, säger rektor Birgitta Tornberg.
Elevrådet har vaskat fram ett namn till skolrestaurangen. "Guldkrogen" blev det.
Önskematen till nyinvigningen blev tacos och pizza och till det en salladsbuffé som vanligt. Svea Strand lät sig väl smaka. Hon och de andra barnen i förskoleklasserna var först i kön.
- Jag tycker mycket om tacos och pizza. Av grönsakerna tycker jag mest om morötter, gurka och paprika, säger hon.
Vad tycker då Svea Strand om att barnen får vara med och bestämma hur det ska vara med maten och i det rum där man äter?
- Vi får bara bestämma om vi vill vara ute eller inne på fredagen, säger hon.
När hon jämför maten på "dagis" med skolmaten så blir svaret också överraskande:
- Det var mycket godare mat på dagis. Vi fick till exempel köttbullar. Det får man inte i skolan.
Tummen upp
Vad tycker Sebastian Paulusson om skolmaten? Han svarar med att göra "tummen upp".
- Jag gillar att äta mycket, men inte det som är jättestarkt, säger han och hämtar liksom många andra förskolepojkar mer tacochips och köttfärs.
Om nyttigheten i dagens mat har Svea Strand och Sebastian Paulusson lite olika åsikter.
- Chipsen är inte nyttiga, säger Svea.
- Det är saltchips. Salt är bra för tänderna! säger Sebastian.
Friare och lugnare
Carina Sundqvist som är "gammal" kock på Ormbergsskolan uppskattar den nya kocken och hälsovägledaren Carina Hedberg och den nyordning som hon står för.
- Det har blivit friare, mer gemenskap, lugnare, ett annat utbud och mer varierat. Och för första gången ska jag få åka på kurs. Det blir till Stockholm och med kändiskockar som ledare, säger hon.