Fine Dining i plastlåda – toppen
Matstånd: Ma Cuisine Francaise
Maträtt: Roquefort Musslor
Pris: 145 kr (utan dricka)
Klassiska franska musslor med tvist och pommes att doppa i såsen. Mycket gott. Överträffade förväntningarna.
Sås på grädde, schalottenlök och roquefortost. Vad kan gå fel?
Musslorna var fasta och fina och urplockade ur skalen vilken underlättade ätandet. Pommesen nyfriterad, gyllene och perfekt krispiga.
Plastlådan till rättens fördel. Det sänkte snobbigheten.
Veronica Palm
Ingen besviken med hela Polen i munnen
Taste of Poland
Rätt: Chlopski garnek
Pris: 120 kr (stor portion)
Piroger i all ära men vill man verkligen lära känna Polen är det dess grytor man ska söka sig till. Chlopski garnek är en gryta med fläskkorv, kyckling, potatis och paprika. Och de gör det mesta av alla ingredienserna. Den här grytan är inget sammelsurium, ingen geggamoja, utan en kär samling vänner som kommer samman med sina individuella smaker och skapar en helhet större än någon av dem. Inte heller är den stark utan kocken litar helt på att råvarorna bär upp rätten. Och det gör de.
Daniel Persson
Vild smak och prissättning
Företag: Viltmat
Rätt: Älg & hjortkebab
Pris: 149 kronor
Omdöme: En kvinnlig röst bakom min rygg utbrister förtjust att "det här är the best ever" och syftar på hela arrangemanget på Storgatan. Familjeföretaget från Falköpings bidrag är en viltkebab, där pitabrödet fylls med tärnat kött, finstrimlad vitkål och dressing. Personalen säger sig ha Lapp-Simon som leverantör. Det ger en extra poäng i min bok. Men värt sitt pris? Svaret blir nej, även om rätten är helt i min smak.
Mikael Leijon
Oväntade problem med klassikern
Mexikanska köket
Rätt: Chicken fajita
Pris: 140 kronor
En något feg mexikansk rätt bjöd inte på mycket tryck i smakerna men desto mer motstånd i förpackningen.
Oväntat svårt att öppna efter att pappret bränts fast i tortilla-brödet.
Mycket paprika och tomat, inte så mycket kyckling. Men getingen, som vägrade lämna rullen, verkade gilla innehållet.
Magnus Tosser
Mycket gott och mycket lite
American Southern Style Food
Rätt: Pulled pork
Pris: 135 kronor i bröd (155 med pommes)
Långkokat fläsk med cole slaw och bbq-sås i ett rostat bröd är inget att klaga på.
Bra smaker och saftig mat gör att måltiden försvinner innan du hunnit bli mätt. Knappast prisvärt men väl värt att smaka.
Magnus Tosser
Helt okej nudlar och vårrullar
Mat: Vegetariska nudlar med grönsaker
Restaurang: Baan Thai
Pris: cirka 120 kronor, priset är 9 Euro
Stor portion så jag gav bort några vårrullar till kollegor.
Maten är god men lite smaklös och inte särskilt spännande. Hade gärna fått vara mer smak men som sagt: helt okej och mätt blev jag definitivt.
Monica Ranneberg
Souvlaki för den hungrige
Authentic food from the balkans
Rätt: Souvlaki
Pris: 120 kronor
En rejäl brödrulle med grillad kyckling, grönsaker, pommes frites och tzatziki. Ogillar du mjuka pommes är den här rätten inget för dig. För mig är det inte så noga med krisp. Jag gillar den! Efter 75 procent var jag proppmätt. Kämpade lite till. Slutligen hamnade sista snutten i soporna.
Frida Enberg
Krispig och mjuk langos
Herr Langos
Maträtt: Nr 8, langos med gräddfil, ost, räkor, rödlök och kaviar
Pris: 145:-
Omdöme: Väl tilltagen langos med mycket fyllning. Brödet var perfekt krispigt på ytan och mjukt inuti. Mycket mättande även om det hade kunnat få vara några fler räkor på. Gott!
Lenitha Andersson-Junkka
En sorglig kopia på klassiska Reuben Sandwich
Brooklyn Kitchen
Rätt: Pastrami sandwich
Pris: 140 kr
En perfekt Reuben Sandwich – den klassiska judiska New York-mackan – kan lösa alla världens problem, förutom möjligen kriget i Gaza.
Tyvärr är Brooklyn Kitchens motsvarighet en desto större besvikelse.
Rostbiffen, saltgurkan och övriga tillbehör drunknar i en totalt andefattig ostsås och förvandlar toastbrödet till en sorglig sörja som skapar magknip.
Varför tog jag inte en libanesisk shawarma i stället?
Nils Johansson
Ren kärlek i papper
Ecofer streetfood
Rätt: Peluda
Pris: 145kr (170kr med dryck)
I ena ändan av marknaden finns Ecofer streetfood som serverar Venezuelanska arepas. Mannen som står och tar beställningar poängterar ut att arepasbröden blivit riktigt populära sedan filmen Encanto från Disney hade premiär. Det man får i hamburgerfickan är en ren bomb av goda smaker. Allt från det krispiga brödet till den saftiga entrecôten ger rätten en oförglömlig smakupplevelse.
Hampus Noren
Pinfärsk pino från Chile
Cucina de Chile
Rätt: Pino
Pris: 135 kr
En pinfärsk röra med köttfärs, lök, svarta oliver, ägg, majs och kyckling insvept i ett bröd direkt från ugnen. Man får dessutom en liten sallad och tomatröra med lite sting i på sidan om. Smakmässigt ganska så trevligt, hade kunnat önska lite mer smak i köttfärsen, men stinget från tomatröran väger upp rätt bra. Lite svår att äta på stående fot, men överlag en ganska kul maträtt.
Filip Öhman
En skåpvarm besvikelse
Brooklyn Kitchen
Rätt: Philly Cheesesteake
Pris: 140 kronor
Först blev jag lite glad över hur fort det gick att få maten. Sen insåg jag varför. Den plockades färdigförpackad ur ett värmeskåp. Philly Cheesesteake ska visserligen vara sunkigt. Men det finns gränser. Okryddat kött, syntetisk och priset gör sitt för att jag inte ska kunna rekommendera detta. Men är du hungrig blir du mätt och får lättare plånbok.
Thomas Lövgren
Italien tur och retur
Pizza och pinsa
Rätt: Pizza, med skinka och ost
Pris: 92 kronor
Som en av de första kunderna i årets upplaga av matmarknaden var det snabb leverans av papptallriken med fyra bitar pizza. Mycket bröd och tomatsås, lätt att förtära på stående fot och lite känslan av Italien infinner sig med folkmyllret omkring. Det var smarrigt och mätt blev jag.
Jessica Rosengren
Klassiker som står sig stark
Pappa Greek
Rätt: Pita Gyros original
Pris: 130 kr
Hos Pappa Greek, som ägs av Luleåprofilen Andreas Bagiaras, väljer vi det som rekommenderas och det blir en rätt som verkligen doftar och smakar semester i Grekland. En klassisk pita med fläskgyros med pommes i, så klart. Vi får en mättande måltid som känns fräsch och med bra grejer. Liiite mer grillsmak i fläsket, då hade det varit perfekt.
Anders Appelgren