Från himmelskt till totalsunk: 14 rätter testade på matmarknaden

Den internationella matfestivalen har anlänt till Luleå för 2024 års upplaga. Hugade journalister gav sig ut för att testa ett urval av marknaden som i år erbjuder mat från 21 olika länder. Här kan du läsa 14 olika matupplevelser.

Storgatan i Luleå fylldes av nyfikna människor och spännande dofter under matfestivalens första dag.

Storgatan i Luleå fylldes av nyfikna människor och spännande dofter under matfestivalens första dag.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-08-27 15:00
undefined
Redaktionen tog tempen på internationella matmarknaden upplaga 2024 som i år erbjuder smaker från 21 länder i 35 olika stånd.
undefined
NSD:s chefredaktör Lenitha Andersson-Junkka hugger in på en langos.
undefined
De flesta crepes serveras med nutella, men det finns även några mer matiga alternativ. Här syns en med jordgubb och nutella.
undefined
Många passade på att besöka matmarknaden som slog upp portarna på tisdagen.
undefined
Reporter Monica Ranneberg, NSD:s ledarredaktör Veronica Palm och NSD:s chefredaktör Lenitha Andersson Junnka testar maten på marknaden.
undefined
Kurirens ledarredaktör Daniel Persson, NSD:s chefredaktör Lenitha Andersson Junkka och reporter Filip Öhman.
undefined
Kurirens ledarredaktör Daniel Persson ingick i testpatrullen.
undefined
Nyhetschef Frida Enberg tar en rejäl tugga.
undefined
Reportrarna Monica Ranneberg och Jessica Rosengren i ful färd med att prova maten.
undefined
Nöjesredaktör Magnus Tosser ingick i matpatrullen.

 

undefined
Roquefort Musslor

Fine Dining i plastlåda – toppen

Matstånd: Ma Cuisine Francaise

Maträtt: Roquefort Musslor

Pris: 145 kr (utan dricka)

Klassiska franska musslor med tvist och pommes att doppa i såsen. Mycket gott. Överträffade förväntningarna.

Sås på grädde, schalottenlök och roquefortost. Vad kan gå fel?

Musslorna var fasta och fina och urplockade ur skalen vilken underlättade ätandet. Pommesen nyfriterad, gyllene och perfekt krispiga.

Plastlådan till rättens fördel. Det sänkte snobbigheten.

 Veronica Palm

undefined
Chlopski garnek

Ingen besviken med hela Polen i munnen

Taste of Poland

Rätt: Chlopski garnek

Pris: 120 kr (stor portion)

Piroger i all ära men vill man verkligen lära känna Polen är det dess grytor man ska söka sig till. Chlopski garnek är en gryta med fläskkorv, kyckling, potatis och paprika. Och de gör det mesta av alla ingredienserna. Den här grytan är inget sammelsurium, ingen geggamoja, utan en kär samling vänner som kommer samman med sina individuella smaker och skapar en helhet större än någon av dem. Inte heller är den stark utan kocken litar helt på att råvarorna bär upp rätten. Och det gör de.

Daniel Persson

undefined
Älg & hjortkebab

Vild smak och prissättning

Företag: Viltmat

Rätt: Älg & hjortkebab

Pris: 149 kronor

Omdöme: En kvinnlig röst bakom min rygg utbrister förtjust att "det här är the best ever" och syftar på hela arrangemanget på Storgatan. Familjeföretaget från Falköpings bidrag är en viltkebab, där pitabrödet fylls med tärnat kött, finstrimlad vitkål och dressing. Personalen säger sig ha Lapp-Simon som leverantör. Det ger en extra poäng i min bok. Men värt sitt pris? Svaret blir nej, även om rätten är helt i min smak. 

Mikael Leijon

undefined
Chicken fajita

Oväntade problem med klassikern

Mexikanska köket

Rätt: Chicken fajita

Pris: 140 kronor

En något feg mexikansk rätt bjöd inte på mycket tryck i smakerna men desto mer motstånd i förpackningen.

Oväntat svårt att öppna efter att pappret bränts fast i tortilla-brödet.

Mycket paprika och tomat, inte så mycket kyckling. Men getingen, som vägrade lämna rullen, verkade gilla innehållet.

Magnus Tosser

undefined
Pulled pork

Mycket gott och mycket lite

American Southern Style Food

Rätt: Pulled pork 

Pris: 135 kronor i bröd (155 med pommes)

Långkokat fläsk med cole slaw och bbq-sås i ett rostat bröd är inget att klaga på. 

Bra smaker och saftig mat gör att måltiden försvinner innan du hunnit bli mätt. Knappast prisvärt men väl värt att smaka.

Magnus Tosser

undefined
Vegetariska nudlar med grönsaker

Helt okej nudlar och vårrullar

Mat: Vegetariska nudlar med grönsaker

Restaurang: Baan Thai

Pris:  cirka 120 kronor, priset är 9 Euro 

Stor portion så jag gav bort några vårrullar till kollegor. 

Maten är god men lite smaklös och inte särskilt spännande.  Hade gärna fått vara mer smak men som sagt: helt okej och mätt blev jag definitivt. 

Monica Ranneberg

undefined
Souvlaki

Souvlaki för den hungrige

Authentic food from the balkans

Rätt: Souvlaki

Pris: 120 kronor

En rejäl brödrulle med grillad kyckling, grönsaker, pommes frites och tzatziki. Ogillar du mjuka pommes är den här rätten inget för dig. För mig är det inte så noga med krisp. Jag gillar den! Efter 75 procent var jag proppmätt. Kämpade lite till. Slutligen hamnade sista snutten i soporna. 

Frida Enberg

undefined
Nr 8, langos med gräddfil, ost, räkor, rödlök och kaviar

Krispig och mjuk langos

Herr Langos

Maträtt: Nr 8, langos med gräddfil, ost, räkor, rödlök och kaviar 

Pris: 145:-

Omdöme: Väl tilltagen langos med mycket fyllning. Brödet var perfekt krispigt på ytan och mjukt inuti. Mycket mättande även om det hade kunnat få vara några fler räkor på. Gott!

Lenitha Andersson-Junkka

undefined
Pastrami sandwich

En sorglig kopia på klassiska Reuben Sandwich

Brooklyn Kitchen

Rätt: Pastrami sandwich

Pris: 140 kr

En perfekt Reuben Sandwich – den klassiska judiska New York-mackan – kan lösa alla världens problem, förutom möjligen kriget i Gaza. 

Tyvärr är Brooklyn Kitchens motsvarighet en desto större besvikelse.

Rostbiffen, saltgurkan och övriga tillbehör drunknar i en totalt andefattig ostsås och förvandlar toastbrödet till en sorglig sörja som skapar magknip. 

Varför tog jag inte en libanesisk shawarma i stället?

Nils Johansson

undefined
Peluda

Ren kärlek i papper

Ecofer streetfood

Rätt: Peluda
 

Pris: 145kr (170kr med dryck)

I ena ändan av marknaden finns Ecofer streetfood som serverar Venezuelanska arepas. Mannen som står och tar beställningar poängterar ut att arepasbröden blivit riktigt populära sedan filmen Encanto från Disney hade premiär. Det man får i hamburgerfickan är en ren bomb av goda smaker. Allt från det krispiga brödet till den saftiga entrecôten ger rätten en oförglömlig smakupplevelse.

Hampus Noren

undefined
Pino

Pinfärsk pino från Chile

Cucina de Chile

Rätt: Pino

Pris: 135 kr

En pinfärsk röra med köttfärs, lök, svarta oliver, ägg, majs och kyckling insvept i ett bröd direkt från ugnen. Man får dessutom en liten sallad och tomatröra med lite sting i på sidan om. Smakmässigt ganska så trevligt, hade kunnat önska lite mer smak i köttfärsen, men stinget från tomatröran väger upp rätt bra. Lite svår att äta på stående fot, men överlag en ganska kul maträtt.

Filip Öhman

undefined
Philly Cheesesteake

En skåpvarm besvikelse

Brooklyn Kitchen

Rätt: Philly Cheesesteake

Pris: 140 kronor

Först blev jag lite glad över hur fort det gick att få maten. Sen insåg jag varför. Den plockades färdigförpackad ur ett värmeskåp. Philly Cheesesteake ska visserligen vara sunkigt. Men det finns gränser. Okryddat kött, syntetisk och priset gör sitt för att jag inte ska kunna rekommendera detta. Men är du hungrig blir du mätt och får lättare plånbok.

Thomas Lövgren

undefined
Pizza, med skinka och ost

Italien tur och retur

Pizza och pinsa

Rätt: Pizza, med skinka och ost

Pris: 92 kronor

Som en av de första kunderna i årets upplaga av matmarknaden var det snabb leverans av papptallriken med fyra bitar pizza. Mycket bröd och tomatsås, lätt att förtära på stående fot och lite känslan av Italien infinner sig med folkmyllret omkring. Det var smarrigt och mätt blev jag. 

Jessica Rosengren

undefined
Gyros

Klassiker som står sig stark

Pappa Greek

Rätt: Pita Gyros original

Pris: 130 kr

Hos Pappa Greek, som ägs av Luleåprofilen Andreas Bagiaras, väljer vi det som rekommenderas och det blir en rätt som verkligen doftar och smakar semester i Grekland. En klassisk pita med fläskgyros med pommes i, så klart. Vi får en mättande måltid som känns fräsch och med bra grejer. Liiite mer grillsmak i fläsket, då hade det varit perfekt. 

Anders Appelgren

Alla matstånd 2024

Africa Delice

Baan Thai

Taste of Poland

Mr. Langos

Bagiaras Food

Balkan Grill

Cucina Chilian Street

Paella del mar

Ecofer Streetfood (Venezuela)

Vlady Dracula (Rumänien

Ma Cuisine Francaise, två stånd

Brooklyn Kitchen & Corner, två stånd

Fudge

L´atelier des délices

Creperie

Olives, baklava

Mexican street food

Lebanese street food

Fish & Chips

American southern style food

Godis, godsaker

CC Havtorn

La Rustika

Holland, ost och korv

N& P Events

Swiss deli

Pizza

Viltmat

Fogarolli, coffee

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!