Gruvprofessorer till attack mot länsstyrelsen

De två LTU-professorerna Pär Weihed och Björn Öhlander ger sig på länsstyrelsen i Norrbotten och levererar hård kritik mot hur myndigheten hanterar mineralfrågor. "Det är en fara i det som sker nu", säger de.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-03-31 20:26

Konflikten utspelar sig på NSD Debatt där Pär Weihed, professor i malmgeologi och Björn Öhlander, professor i tillämpad geologi, båda vid LTU i ett inlägg den 25 mars gick attack mot länsstyrelsens hantering av mineralfrågor. De upplever att myndigheten stoppar nya gruvetableringar och att den har förändrat sitt sätt att fatta beslut i dessa frågor, på ett sätt som är "olyckligt för alla".

Professorerna säger sig att de har fått mycket respons på inlägget.

– En del från industrin men också från näringsdepartementet, säger Pär Weihed.

– Responsen är från dem som tycker som vi. De som jobbar med näringslivsutveckling och tillväxt har noterat den här positionsförflyttningen, säger Pär Weihed.

De tar upp de tre exemplen Kallak, Laver och Evafyndigheten – som alla fått nej hos länsstyrelsen i Norrbotten.

I debattartikeln skriver de att det inte gynnar länets tillväxt att länsstyrelsen går i konflikt med Bergsstaten.

– Det handlar om nya gruvetableringar där länsstyrelsen säger nej och Bergsstaten ja. Det har aldrig inträffat tidigare, det tycker vi är anmärkningsvärt. Länsstyrelsen lyfter fram vissa särintressen och har inte en övergripande konsekvensanalys i myndighetsutövningen. Det kritiserar vi, säger Pär Weihed.

– De säger nej alldeles för tidigt. Om de hade sagt ja och bolaget hade gått vidare med sina arbeten med att starta gruvorna det är ju då den egentliga miljö- och konsekvensbeskrivningen kommer in i bilden, säger Björn Öhlander.

Att tvinga regeringen att ta ansvar när två statliga myndigheter inte kan vara överens är fel väg att gå, tycker professorerna.

– Vad ska vi då ha statliga myndigheter till om det ändå är regeringen som ska avgöra det, säger Björn Öhlander.

Kan det inte vara ett tecken på att fallen är ganska svåra?

– De föregriper den egentliga miljöprövningen, som ska komma sedan, säger Öhlander.

De menar att miljöskydd och gruvnäring går att förena – så att tillväxten i länet kan gynnas.

– Det är en fara i det som sker nu, att den som skriker högst får gehör hos länsstyrelsen. Så får det inte vara i en myndighetsutövning, säger Pär Weihed.

– De ska också stimulera näringslivsutveckling. Som någon sade, kan man inte öppna en gruva i Laver kan man inte öppna gruvor någonstans, säger Björn Öhlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!