Gruvfrågan splittrar S

Gruvkritikern Nils Harnesk (S) väckte gruvfrågan under helgens socialdemokratiska distriktskongress.
Han menar att ämnet splittrar partiet i länet.
Men han fick inte ens debattera sin egen motion.

kongress. Norrbottens socialdemokrater kongressade i Luleå under helgen. Ungefär 400 personer deltog vid arbetarrörelsesamlingen.

kongress. Norrbottens socialdemokrater kongressade i Luleå under helgen. Ungefär 400 personer deltog vid arbetarrörelsesamlingen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-06 20:01

I helgen möttes 400 av länets socialdemokrater i Luleå under årets distriktskongress. En rad motioner behandlades och den nya styrelsen fastställdes. Bland annat lyfte Nils Harnesk (S) frågan om det inte är dags att besinna sig i gruvexpansionen, med hänvisning till den infekterade konflikten i Kallak.

Men debatten uteblev.

– Vi hade tänkt lägga ett förslag på att även motionärer när det gäller enskilda motioner ska ha yttrande- och förslagsrätt. Annars blir det märkligt, säger Nils Harnesk.

Det visade sig dock att detta är reglerat i stadgarna och kräver en ändring där.

– Det är ju lite synd när man inte kan gå upp och försvara. Jag visste ju att det inte skulle bli bifall, men jag vill ha en debatt kring det.

I motionen vill Nils Harnesk att distriktet och dess riksdagsledamöter ska verka för en mer restriktiv minerallagstiftning, en höjning av mineralskatten och ratificering av ILO:s konvention 169, som ger samerna ett utökat inflytande över gruvetableringar. Nils Harnesk menar att man stirrar sig blind på arbetstillfällen.

– Det handlar lite om vilken typ av regional utveckling vi vill ha, om vi bara nöjer oss med arbetstillfällen. Som det är idag är det väldigt lite av vinsterna som återinvesteras i kommunen eller regionen, säger han.

Han menar också att han har ett stöd bland andra socialdemokrater, i alla fall i sin egen arbetarkommun Luleå.

– Frågan ägs inte riktigt av Norrbotten eller gruvlänen. Perspektivet är nationellt, även om det påverkar oss mer regionalt. Vi borde ha ett starkare ställningstagande här. Exploateringen är inte alltid ensidigt positivt.

Den enda som bemötte motionen under kongressen var Robert Bernhardsson (S), kommunalrådskandidat i Jokkmokk. Han menar att motionen är utvecklingsfientlig.

– En gruvetablering får ett väldigt tydligt genomslag i antalet jobb. I Pajala har det bidragit till bättre förutsättningar för entreprenörer, ökad turism och liknande.

Men i Kallak har det blivit konflikt. Vad har du att säga om det?

– Jag tycker det är olyckligt. Naturligtvis ska man diskutera hur vi möter upp företag som vill etableras sig på orten. Där tycker jag vi kan bli duktigare i Jokkmokk. Vi har en bra minerallagstiftning som kan bli bättre. Men det är viktigt att vi arbetar för fler jobb

Den nyvalda S-styrelsen

Ordinarie ledamöter i distriktsstyrelsen

Karin Åström, Överkalix, Peter Roslund, Piteå, Britt-Marie Loggert Andrén, Boden, Patrik Åman, Arvidsjaur Birgitta Larsson, Gällivare, Kent Ögren, Jokkmokk, Marlene Haara, Haparanda (nyval), Erkki Haarala, Kalix, Lenita Ericson, Luleå, Andreas Fors, Kiruna (nyval), Åke Johdet, Pajala, Helena Öhlund, Älvsbyn, Mats Abrahamsson, Arjeplog (nyval)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om