Grustippen tur och retur

Operation vårstädning pågår på Luleås gator och trottoarer. Cirka 4 000 ton grus och sand ska bort.Det motsvarar cirka 300 lastbilslass till kommunens grusförvaring på Porsön.

Henry Hansson kör sandningsgrus till tippen på Porsön.

Henry Hansson kör sandningsgrus till tippen på Porsön.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-30 06:00
Det är efterbörden till vinterns halkbekämpning som nu ska bort. Tidsmässigt ligger tekniska kontoret i fas. Grusborttagningen är kopplad till väder och underlag men brukar komma igång efter påskhelgen, så också i år.
- Det är ungefär 4 000 ton på gatorna som ska upp, kanske något mindre, säger Anders Stenlund, sektionschef på gatudrift och vägar.
Rent praktiskt går arbetet till på följande sätt.:
Gruset och sanden sopas ihop i "högar" på olika håll i staden och därefter sätts det på lastbilar som tömmer lasten på kommunens snötipp och grustipp på Porsön, som ligger längs efter vägen till Rutvik.
På en del lastbilar hakas en sopmaskin på baktill som via ett band direkt lägger gruset på lastbilens flak.
Tömmer fyra gånger dagligen
En sådan är nummer 155 som körs av Henry Hansson.
NSD följde med ut till Porsön för att se hur det går till att tömma gruset.
Hit kör Henry Hansson cirka fyra gånger om dagen för att tömma lasten. Gruset samlas på en yta bredvid den jättelika snöhög som bildats av all snö som plogats bort från Luleås gator under vintern.
Sandningsgruset ska återvinnas. Luleå kommun har tecknat avtal med återvinningen i Umeå. Det går ut på att sandningsgruset ska behandlas så att det till mellan 70 och 80 procent kan återvinnas men det sker inte på en säsong.
Minst 10 000 ton sandningsgrus måste det vara för att det ska bli lönsamt och därför får gruset ligga kvar i ytterligare några år innan det behandlas.
Ordningen är given
Uppsopningen av sandningsgruset följer ungefär samma princip som snöröjningen under vintern.
Först tas det från de större trafiklederna och inne i stan och därefter får alla ytterområden besök av kommunens "städgummor - och gubbar".
- Återvinning är ju en miljögrej som sådan och det är bra. Fast jag funderar på hur de får bort alla glasbitar ur sandningsgruset. Metall är ju enklare att sortera bort, säger Henry Hansson.
Någon gång i juni ska allt sandningsgrus vara borta från Luleås gator och trottoarer.
Rent blir det under alla förhållanden och det som gett säkrare gång och körning under vintern återkommer som underlag - även om det dröjer några vintrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om