I går samlades Luleå kommunfullmäktige till sitt första möte efter valet. Det var en mycket glad Börje Lööw som intog gruppledarbänken mellan gruppledarna Mattias Karlsson (M) och Camilla Hansen (C).
Kryssades tillbaka
Vänsterpartiet petade ner honom från förstaplatsen till sjätteplatsen på valsedeln, men väljarna kryssade honom tillbaka till förs-taplatsen.
Hade hans eget parti fått välja hade Börje Lööw inte ens haft en plats i kommunfullmäktige efter den 1 november. Vänsterpartiet har bara fyra mandat.
I stället skulle Nina Berggård stiga fram som den nya gruppledaren för Vänsterpartiet. Hon förlorade personvalet i Luleås båda valkretsar.
Krafter inom Vänsterpartiet vill trots detta hålla fast vid Berggård som ny gruppledare. Det sägs inte rakt ut, men det formuleras så här av Annika Sundström, partiets ordförande i Luleå:
Ska ha förtroende
- Vi är inga ivrare av personval och kryssen ligger inte till grund för vem som blir gruppledare. Nästan 70 procent av våra röster var okryssade och det innebär att de var nöjda med listan. Vi tar också hänsyn till om den som vi ska välja till gruppledare har förtroende eller inte.
Betyder inte många kryss att man har väljarnas förtroende?
- Det betyder att väljarna vill att man ska sitta i fullmäktige, men inte med automatik att den som får flest kryss också blir gruppledare.
Annika Sundström vill inte uttala sig om Börje Lööw har partiets förtroende.
- Det vet vi när nya gruppen är tillsatt den 1 november och då avgör gruppen förtroendefrågan.
I den nya fullmäktigegruppen finns, förutom inkryssade Börje Lööw, också Annika Sundström, Bertil Bartholdsson och Nina Berggård samt suppleanterna Hans Pettersson och Hanna Goding. De tre förstnämnda hade täta överläggningar under måndagens fullmäktigemöte, men inte någon gång under mötet med gruppledaren Börje Lööw.
Delade meningar
Själv pekar Lööw på valet 2002 då Vänsterpartiet tog ställning till personval.
- Då togs beslutet hur kryssen skulle hanteras och att kryssen skulle avgöra. Vi har inte tagit något nytt beslut att kryssen inte längre skulle vara viktiga. Ett sådant beslut måste man ju ta före ett val.
- Vi har letat, men något sådant dokument har vi inte hittat, säger Annika Sundström.
Börje Lööw säger så här om han skulle manövreras ut från gruppledarposten:
- Det är riskabelt att börja strunta i väljarna. Väljarna kan straffa ett sådant beteende.
Men de 70 procent som inte satt något kryss på Vänsterpartiets valsedel?
- Den diskussionen fanns också 2002, men det är en förenklad analys och bara spekulationer att en okryssad valsedel automatiskt innebär ett kryss för nummer ett. Det man säkert vet är de kryssade valsedlarna, där är det idiotsäkert att väljaren vill att den som kryssats ska företräda partiet.
Gratulerats
Börje Lööw beskriver att han mött väljare som ser det som naturligt att han efter kryssegern blir kvar
i partitoppen.
- Allihopa som gratulerat mig och dunkat mig i ryggen har sagt "vad bra att du ska fortsätta". Det är deras spontana reaktion.
Gruppledare - eller inte?
Krysskung i kommunvalet, men krafter i Vänsterpartiet vill trots väljarstödet avsätta Börje Lööw som gruppledare.- Partiet är ute på en farlig väg om man ignorerar väljarna. Det ska man akta sig för, säger Lööw.
Börje Lööw är nöjd med väljarstödet. Han sitter säkert i kommunfullmäktige, men hans ställning som gruppledare hotas av interna motsättningar. Här på gruppledarbänken vid måndagens fullmäktigemöte flankerad av Mattias Karlsson (M) och Camilla Hansen (C).FOTO: Maria Ekman
Foto: Maria Ekman
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!