Grisextra: 35-åriga traditionen lever vidare

Gristraditionen på Sunderby folkhögskola lever vidare. I helgen tillverkas konstverken i marsipan för 35:e året i följd.

Så här såg en av de ungefär 1 500 grisarna ut innan den doppades i den smälta chokladen.

Så här såg en av de ungefär 1 500 grisarna ut innan den doppades i den smälta chokladen.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-11-17 14:33

1984 skapades de första Sunderbygrisarna, bak- och konstverken som tillverkas av förstaårseleverna på folkhögskolans konstutbildning. 300 kilo marsipan går ut när 13 personer jobbar från morgon till kväll i tre dagar och åstadkommer totalt 1 500 grisar.

– En jättefin tradition, säger Tina Blom som är en av årets grismakare.

Hur har den kunnat leva vidare så länge?

– Det har blivit en grej. Grisarna är uppskattade och det är många som köper dem varje år.

Det finns tre olika griskategorier: julgrisar, kärleksgrisar och porrgrisar. De sistnämnda har blivit en extra snackis, som dessutom väckt känslor genom åren. Tidigare förvarades porrgrisarna alltid under bordet vid försäljningen. Den som ville köpa en fick be specifikt om det.

– Nu är det många som köper dem, säger Tina Blom.

Hur får man idéer till 1 500 unika marsipangrisar?

– Vi är en grupp med väldigt kreativa människor där alla har sin egen stil. Det är inspirerande.

Intäkterna från försäljningen av grisarna går till en studieresa som arrangeras under våren.

– Det har pratats om Italien. Grisarna görs varje år av dem som vill. Vi gör allting på fritiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om