Klockan är åtta, Greger Ylinenjärvi har precis samlat in morgonens sjätte prov. Iklädd vadarbyxor har han fyllt en plastbehållare utanför Gültzauudden. Provet skickas till ett laboratorium i Umeå, som undersöker förekomst av bland annat E coli-bakterier och Enterokocker.
Tre gånger per sommar kontrolleras vattnet utanför elva kommunala badplatser; Brändön, Gültzauudden, Kängsön, Lulsundet, Lulviken, Mörön, Notviken, Näset, Rörbäcken, Storstrand och Trolltjärn. Dessutom tillkommer vattenprover från Karlsvik och Klubbviken som tas av personal från respektive campinganläggning.
För andra året i rad har samtliga prover hittills visat sig vara utan anmärkning. Resultaten läggs ut på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Däremot har elva fall av misstänkt algblomning rapporterats in till Informationscentralen för Bottniska viken. Det handlar om tillfälliga lokala utbrott med två i Haparanda skärgård (Suutari och Seskarö), tre i Luleå skärgård (Antnäs-Börstskär, Kluntarna och Sandögrynnorna) samt en i Kalix skärgård (Tistersörarna). Dessutom har algblomning inrapporterats från Rörvik Camping, Börstnäsheden, Granskatan, Furuholmen och Ängdalsro.
ICBV varnar allmänheten för att bada i vatten med grönfärgade ytansamlingar som kan orsakas av den giftiga cyanobakterien.
Under de sju år som Greger Ylinenjärvi inspekterat badvattnet har han bara stött på algblomning en gång.
– Det var i Mörön för två år sedan. Det är ovanligt häruppe, men desto mer vanligt förekommande längre söderut.