"Grattis till jobbet älskling!"

Carl-Johan Edström fick en gratulationspuss av sin fru Ulrica Edström när han utnämndes till överste och chef för F 21. Fokus i nya jobbet blir luftförsvar i närområdet.

ÖVERLÄMNING. Chefsöverlämning är beordrat. Överste Fredrik Bergman, till vänster, slutar som chef för F 21 och går till Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Carl-Johan Edström blir ny flottiljchef och överste.

ÖVERLÄMNING. Chefsöverlämning är beordrat. Överste Fredrik Bergman, till vänster, slutar som chef för F 21 och går till Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Carl-Johan Edström blir ny flottiljchef och överste.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-01-17 11:39

F 21 har haft internationella uppdrag i bland annat Libyen under avgående flottiljchefen Fredik Bergmans tid. Nu flyttas fokus till närområdet. Carl-Johan Edström förklarar det med att den säkerhetspolitiska situationen förändrats radikalt och kräver en skärpning. Han nämner den senaste tidens kränkningar av luft och vatten men slår samtidigt fast att förändringen började redan 2008 när Ryssland gick in i Georgien.

– Vi får backa tillbaka och säkerställa vår egen fred och säkerhet. F 21 har en otroligt viktig roll i försvarandet av Sveriges intressen och av närområdet tillsammans med de andra länderna i Norden. Vi har ett mycket gott samarbete.

Carl-Johan Edström ser allvarligt på Rysslands uppträdande utan att för den skull se det som ett hot om krig i Sverige.

– Men det är allvarligt militärt och politiskt.

Carl-Johan Edström berättar att alla Nordens försvarsministrar ska mötas i Norrbotten i mars.

– Det blir besök i Luleå, Boden och Arvidsjaur.

Något senare väntas alla nordiska överbefälhavare komma för ett eget möte.

F 21 är Carl-Johan Edströms hemmaflottilj och har varit hans arbetsgivare i 19 år. Han kommer närmast från försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Dessförinnan var han lokal flygchef vid F 21. Han är stridspilot från början och flyger fortfarande.

– Jag har tio års erfarenhet av Viggen och lika lång erfarenhet av Jas 39 Gripen. Det är viktigt för mig att upprätthålla flygandet och följa vad som händer i våra förband, säger han just innan generallöjtnant Anders Silwer beordrar chefsöverlämning och installeringen av honom som ny flottiljchef börjar.

Avgående flottiljchefen Fredrik Bergman går till ett arbete i högkvarteret. Han ska leda projektet "Roller och relationer" som överbefälhavare Sverker Göransson dragit i gång och som ska stärka försvarsmaktens varumärke och förtroende.

– Förtroendet är katastrofalt lågt både externt och internt. Svenska folket tror inte att vi klarar vår uppgift och de anställda är villrådiga och vet inte vart vi är på väg. Det ska vi ändra på, säger Fredrik Bergman.

Han konstaterar glatt att "försvaret har blivit en politisk fråga för första gången på 20 år".

– Äntligen ska det satsas mer på försvaret.

Själv har Fredrik Bergman alltid haft ett stort förtroende för försvaret.

– Vi har varit för tysta om vad vi kan göra, säger han.

0920/263025

kerstin.anttila@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om