Grattis kanelbullen
LULEÅ. I dag blir större delen av svenskarna på kanelen.- Trevligt och gott, säger Bertil Klockare, 58, bagare i andra generationen och skrattar.
Plåten full. Här blir det andra bullar av när Bertil Klockare bakar. Doften är... helt underbar. OTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Café Bygård i Rutvik är ett av Luleås mest klassiska bagerier och fikaställen. Bertil Klockare och hans fru Eva tog över efter Bertil föräldrar Gunnar och Adela för 22 år sedan.
62 år
För två år sedan firades att Bygård varit i familjens ägo sedan 20 december 1946 när "Kaffe-Hanna" Nilsson sålde caféet till Klockares.
I natt har Bertil Klockare haft det svettigare värre för många kanelbullar blir det. Vi träffar Bertil Klockare där han står - bak ugnen.
- För en fem, sex, år sedan så kunde jag glömma bort att det var "Kanelbullens dag" men nu är det så uppmärksammat.
Bertil Klockare bakar tre varianter:
+ Kanelsnäckan.
+ Kanelkringlan.
+ Kanellängden.
Inne i Bertil Klockares bageri går arbetet snabbt och effektivt. Han har redan varit i farten i fem timmar när NSDs bullexperter dyker upp, ja, experter på att smaska bullar alltså...
Raska degen
Degen är redan klar och Bertil Klockare sätter kringlorna på en plåt och sätter dem i ett värmeskåp för att "raska degen", det är en metod som får degen att jäsa snabbare.
- Hemma lägger man en duk över plåten men vi bakar så mycket och behöver plats.
När det sedan är dags att grädda bullarna penslas de med antingen ägg eller vatten.
- Det är ju skolor som beställer bullar eftersom barnen tycker om bullar men en del har ju allergier så därför använder vi både vatten och ägg när vi penslar bullarna.
Bagarbarn
Bertil Klockare minns sin barndoms bullar.
Det där med bagarbarn och bröd stämmer inte.
- Bullar och mjölk var ju stående. Det hände ganska ofta att jag åt en bulle och drack mjölk innan jag gick till skolan.
Att "Kanelbullens dag" firas för tionde året och fått ett stadigt grepp om Sverige tycker Bertil Klockare är bra - för branschen.
- Fast det har inte betytt lika mycket som när det är alla hjärtans dag. Fast det är bra för branschen och jag ser ju hur mycket som affärerna annonserar
Kanelbullens dag
Kanelbullens dag firar 10 år den 4 oktober i år. Kanelbullens dag kom till när Hembakningsrådet firade 40-årsjubileum år 1999. Det blev en stående tradition och nu är det tionde året som vi firar vår kära bulle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!