Gratis böcker till förskolor

På fredag fick 25 förskolor i Luleå var sin gratis boklåda. Böckerna tar upp viktiga saker som jämställdhet, vänskap, lika/olika och svartsjuka. Bibliotekarie Birgitta Kostet-Ögren säger så här om boken Alla får åka med.- Det är en flicka som kör lastbil och plockar upp alla som vill följa.

Bibliotekarie Liz Ten Hoeve presenterar boken Grodan och kärleken för Christina Fredriksson från Rians dygnet runt-förskola. Boken handlar om att vara kär.

Bibliotekarie Liz Ten Hoeve presenterar boken Grodan och kärleken för Christina Fredriksson från Rians dygnet runt-förskola. Boken handlar om att vara kär.

Foto: Kerstin Anttila

LULEÅ2009-03-27 21:50
Det är Statens kulturråd som möjliggör utdelningen av gratis böcker. Luleå kommun har sedan slutet på 1990-talet årligen och med god framgång sökt pengar därifrån i samarbete med biblioteken. I år var det dags för förskolan att få läsning.
Barnbibliotekskonsulenterna Birgitta Kostet-Ögren, Liz Ten Hoeve och Agneta Krohn Strömshed har tillsammans med fem representanter för förskolorna valt ut böckerna. 25 förskolor får var sin låda innehållande 40 böcker - till en total kostnad av 135 000 kronor.
Bejakar känseln
Liz Ten Hoeve har rötterna i Nederländerna och i boklådorna finns några pärlor för barn från hennes hemland. Grodan och kärleken heter en sådan bok. Bokens figurer finns att köpa i form av mjukisdjur.
- Fast bara i Holland, säger Liz Ten Hoeve leende.
Gosiga Gunnar heter en slags taktil bilderbok. Boken handlar om att alla har en uppgift att fylla, hur liten den än kan tyckas vara. Men framförallt bejakar den känseln. Huvudfiguren Gunnar känns plyschaktig när man tar på honom.
Välkommen till tippen
Välkommen till tippen heter en bok om återvinning och sopsortering. Med den följer ett förslag att använda skrotfynd och enkla material för att skapa nya saker med barnen.
Boken Astons stenar handlar om hunden Aston som hela tiden förbarmar sig över kalla och ensamma stenar och låter dem bo hemma hos sig. Hans föräldrar är inte traditionella: Pappa stickar och mamma spelar gitarr.
- En bok handlar om Prick och Fläck som är könsneutrala. Figurerna kan vara både pojkar och flickor, säger Birgitta Kostet-Ögren.
Glada mottagare
Boklådorna delades ut i Olga Bardh-rummet i Kulturens hus i går. Agneta Krohn Strömshed, Liz Ten Hoeve och Birgitta Kostet-Ögren hjälptes åt att presentera varje bok.
En av alla glada mottagare var förskollärare Christina Fredriksson från Rians dygnet runt-förskola.
- Vi läser ju på kvällarna också eftersom barn sover hos oss. Det är verkligen jätteroligt att få en låda fylld med nya bra böcker, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om