Gottegrisar i Sunderbyn

Mansgrisar, svinaktigt långa arbetspass utan att knorra. Marsipangristraditionen på Sunderby folkhögskolas konstlinje är stark och helgen är det full fart i stian.

FINGERFÄRDIGA. Emilia Lamberg, Julia Sundqvist och Mia Molin går konstlinjen i Sunderbyn. Men den här helgen är det grisproduktion som gäller. ?

FINGERFÄRDIGA. Emilia Lamberg, Julia Sundqvist och Mia Molin går konstlinjen i Sunderbyn. Men den här helgen är det grisproduktion som gäller. ?

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-11-13 19:01

Det är 19 elever från olika årsklasser som svarar för produktionen.

– Jag tror att det här med marsipangrisarna har man hållit på med i över 30 år, säger Sunna Kuoljok, en av eleverna.

Grisarna i Sunderbyn är en slags variant på den fornnordiska mytologins galt Särimner, ni vet den som asarna slaktade och åt upp varje kväll men som återuppstod morgonen därpå för att åter kunna slaktas. Varje år tillverkas marsipangrisar månaden före jul.Det är full fart när NSD kommer på besök på fredagsförmiddagen.

Salen som alltså under dagarna tre har förvandlats till en stia med plats för 1 900 nassar är belägen högst upp. Eleverna har alltså nästa 2 000 grisar att tillverka och de väger 200 gram var, varav 180 gram är ren marsipan.

Eleverna är uppdelade i olika grupper. En del gör griskroppen, andra detaljer, Karin Waller står och rör om i chokladgrytan, andra "pyntar" grisarna och någon paketerar.Det är ordning och reda.

Helgens tre arbetspass börjar 08.00 och avslutas tolv timmar senare, 20.00. Åtta till åtta således.

För försäljningen av grisarna så blir det en resa för eleverna i vår. Antingen Rom eller Skottland, det är inte bestämt ännu.Det är i huvudsak tre typer av grisar som tillverkas. Kärleksgrisar, de efterfrågade porrgrisarna och julgrisar. Dessutom en speciell Luleå Hockey-gris.

Om laget börjar spela grishockey kanske det trillar in fler poäng?

Förebilderna finns i Sunderbyn oxch sådana här texter bör ju avslutas med en knorr!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om