Göta fick tulpaner för sitt ideella engagemang

På tulpanens egen dag ville NSD förära en person som gör det lilla extra en fin bukett.
Valet föll på Göta Berglund som är frivilligledare för bussvärdarna på komfortbussen till sjukhuset i Umeå.
– Folk blir så glada över vår hjälp. Det är anledningen till att jag håller på, säger hon.

"Vi behöver fler bussvärdar. Som det är nu får vi då och då ta in tre som egentligen har slutat för att verksamheten ska fungera", säger Göta Berglund.

"Vi behöver fler bussvärdar. Som det är nu får vi då och då ta in tre som egentligen har slutat för att verksamheten ska fungera", säger Göta Berglund.

Foto: Linnéa Bergenudd

LULEÅ2014-01-15 18:47

Göta Berglund, 68, Luleå, blir själv väldigt glad över buketten bestående av tulpaner, blåbärsris och vaxblommor.

– Så kul att få! Faktum är att det kan krävas väldigt många telefonsamtal för att få ihop bussvärdar så att det räcker. Det gäller att inte ge upp, säger hon och visar en bok i vilken hon månadsvis fyller i vilka som ska åka med komfortbussen från Luleå busstation till regionsjukhuset i Umeå och tillbaka.

Det handlar om en verksamhet i Röda korsets regi. Göta Berglund har 21 personer som har tagit på sig att vara bussvärdar i sitt telefonregister, plus tre som egentligen har slutat men som rycker in om det är kris. Alla är pensionärer.

Cancerpatienter

Göta Berglund började som bussvärd för tolv år sedan när hon hade blivit sjukpensionär. För sex-sju år sedan blev hon frivilligledare för verksamheten.

– Två gånger i månaden åker jag fortfarande med som bussvärd också.

Det är mest hjärt- och cancerpatienter som åker med komfortbussen som går varje vardag. Bussvärden får en lista över vilka som har beställt en resa och prickar av dessa. De får hjälp att komma på bussen i Luleå och att sedan komma till rätt mottagning eller avdelning och i vissa fall till patienthotellet i Umeå.

– Bussen tar upp patienter också i Piteå och i Skellefteå där många från Arjeplog och Arvidsjaur väljer att ansluta.

Gratis mat

En resa börjar klockan 07.10 och slutar cirka 18.30 på busstationen i Luleå.

– När vi ska hem prickar bussvärden av de som beställt en resa igen och hjälper de som behöver det att komma med. De flesta har fått hjälp på mottagningen eller avdelningen med att beställa taxi hem från busstationen, annars kan bussvärden hjälpa till med det. Vi hjälper förstås också till under resan om någon till exempel vill gå på toaletten, säger Göta Berglund.

Att vara bussvärd och frivilligledare är ideella engagemang utan ersättning.

– Vi får gratis mat och fika på resorna och en eller två gånger per år bjuder Röda korset oss på middag. Länstrafiken brukar också bjuda på middag en gång om året, säger Göta Berglund.

Skötselråd och fakta om tulpaner av floristen Stina Westin på Bellis blommor:

Skär en rak snittyta och ställ i kallt vatten. Ha inte i för mycket vatten. Ju mer du har i desto mer dricker tulpanen med följd att den växer och kanske lägger sig. Fyll istället på vatten varje dag.

Ställ buketten svalt när du inte är hemma och över natten. En "vanlig" tulpan håller cirka en vecka medan exklusivare dyrare tulpaner som fransk lång tulpan kan hålla två veckor.

Några tulpansorter att välja mellan: Vanlig enkel. Dubbel. Pussmun. Stjärna. Papegoj. Fransig. Polkagris. Fransk lång som är mellan 50 och 60 centimeter hög och kostar mellan 50 och 90 kronor per stjälk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om