Göstas miljökamp prisades

Gösta Eriksson från Boden fick ta emot Norrbottens miljöpris 2015.– Det är ett stort pris som jag inte förväntade mig att få, sa han.

GLADA PRISTAGARE. Från vänster: Gösta Eriksson, Fyrkantens miljö- och utbildningskonsult. Mats Lindgren, D-Flow Technology. Peter Gillnäs och Jerry Nilsson, Division Service.

GLADA PRISTAGARE. Från vänster: Gösta Eriksson, Fyrkantens miljö- och utbildningskonsult. Mats Lindgren, D-Flow Technology. Peter Gillnäs och Jerry Nilsson, Division Service.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-10-14 22:22

Gösta Eriksson driver företaget Fyrkantens Miljö- och Utbildningskonsult. Ett företag som riktar in sig mot grundläggande utbildning i miljömedvetenhet.

– Jag vill att folk ska veta var den här planeten är på väg. Att vi håller på med en resursförbrukning som inte är hållbar, säger Gösta Eriksson.

Det var för hans envetna insatser som landstinget och bolaget ALMI belönade honom med miljöpriset och prissumman på 50 000 kronor. Ceremonin för Gösta Eriksson och de andra pristagarna hölls i samband med landstingsfullmäktiges möte i Luleå under onsdagen.

I motiveringen skrädde juryn inte på orden:

"Med stor entusiasm och en folkrörelsekänsla av höga mått tar han sig an de mest krävande arbetsuppgifter för att rädda vår planet", stod det bland annat.

– Det var en våldsam fin motivering, sa Gösta Eriksson ödmjukt.

Men hans insatser i en värld som snurrar allt snabbare kan inte underskattas. Han håller föreläsningar och informerar allmänheten om möjligheten att förändra till ett långsiktigt hållbart samhälle.

– Det lättaste sättet för var och en att bidra är att återbruka och återanvända saker istället för att slänga dem. Man kan till exempel lämna kläder till Röda Korset, säger Gösta Eriksson och fortsätter:

– Med de utsläpp vi har i dag går vi mot en global uppvärmning som innebär en temperaturhöjning med fyra till sex grader år 2 100.

Gösta Eriksson efterlyser användning av förnyelsebar energi.

– För att ge våra kommande generationer en bra planet att leva på behöver vi använda oss av den energi som kommer från solen, som till exempel vind- och vågenergi.

Dagens konsumtion av fossila bränslen är inget alternativ menar han.

– Fossila bränslen ger koldioxidutsläpp som i sin tur bidrar till växthuseffekten.

Så hur ska du spendera prispengarna?

– Oj. Det här kom så plötsligt. Men det blir något som gynnar miljön i alla fall.

* Årets näringslivspris på 50 000 kronor tilldelades Mats Lindgren på D-flow Technology. Landstingets interna miljöpris delades mellan Jerry Nilsson och Peter Gillnäs på Division Service som fick 12 500 kronor vardera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om