Gunnel Westerberg står i bagarstugan i Ersnäs och viker klåddor: mosad potatis och halstrad strömming i ett mjukt tunnbröd. Om ett par timmar ska Gunnel Westerberg utnämnas till årets Ersnäsbo, men än så länge är det en hemlighet. Utanför bagarstugan ringlar en liten kö av hungriga ersnäsbor.
– Men barnen verkar föredra hamburgarna, säger Gunnel Westerberg, och pekar mot ett bord ute på torget, där Ersnäs IF grillar hamburgare.
Ersnäsdagen har arrangerats av Ersnäsrevyn tillsammans med Ersnäs IF i ett trettiotal år, och upplägget har alltid sett ungefär likadant ut: mat, musik och marknad, samt ett antal aktiviteter för barnen. Hilding Lindbäck är aktiv inom Ersnäsrevyn och var på torget redan kvällen innan för att, bland annat, halstra strömming till klåddorna.
– Vi startade det här för att mötas och träffas, så att man inte sitter själv inne i stugorna. Det lär vi ungdomarna, att man säger "hej" till varandra ute i byn, säger Hilding Lindbäck, och får medhåll från sina bordskamrater.
Hilding Lindbäck berättar att det sker ett generationsskifte.
– Många av de äldre ersnäsborna är utflyttade. De har kanske sommarstuga här, och kommer hit när det arrangeras någonting. Istället är det är barnfamiljer som bor här, säger Hilding Lindbäck.
Och mycket riktigt – torget i Ersnäs kryllar idag av barnfamiljer. Många köar till ringkastningen, där man för tio kronor har chans att vinna fina priser. Amanda och Moa Selberg har satsat hela veckopengen.
– Snart har vi hela bilen full med godispåsar, säger Amanda Selberg.
Under tiden har Hildning Lindbäck huggit in på en laxmacka. Bredvid honom sitter en av de många hemvändarna vid årets Ersnäsdag, Algot Lundström, som är född i Ersnäs 1917. På 30-talet cyklade han till jobbet i Luleå varje dag, och tog färjan vid Bergnäset. Idag går E4:an alldeles intill byn, och Bergnäsbron firar i dagarna 60-årsjubileum.
– Det är bra att det är lätt att ta sig in till stan nu. Jag flyttade till Luleå för många år sedan, men jag kommer ofta tillbaka, säger Algot Lundström.