Det är glädje och sång vid studenten. Studentmössorna är på och inte sällan har studenterna också tagit något glas skumpa. Och så ska alla upp på sina studentflak och fira genom staden.
Patrik Hellberg, gruppchef områdespolisen i Luleå, säger att det brukar gå bra. Men också att det är viktigt att följa de regler som finns.
– Att åka på flak är ett avsteg från den vanliga trafiklagstiftningen och har därför vissa villkor för säkerheten, säger han.
Ett är att en anmälan måste göras till polisen. Dessutom måste det på varje flak vara en så kallad "flakvärd".
– Vi har krav på minst en flakvärd som ska stå i ständig kontakt med föraren. Flakvärden ska inte delta i firandet, vara minst 25 år och medveten om ansvaret.
De risker som Hellberg ser med flakåkandet är risken att falla av som ökar vid berusning.
– Vi brukar ju vara ute och om det är någon som vi anser är för berusad så kan vi avbryta, säger Hellberg.
Ett annat krav är att räckena är tillräckligt höga och att de ska vara så stabila att de också kan tjäna som räcke.
Polisen anvisar också färdväg för studenterna. I Luleå går den från gymnasieskolorna Kungsfågeln och Hackspetten, Skeppsbrogatan, Namnlösa gatan, Magasinsgatan, Kungsgatan Sandviksgatan, Nygatan, Storgatan, Rådstugatan och Skeppsbrogatan.
Max två varv på rundan får studenterna åka.
Transportstyrelsen råd för flakfärd:
Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
Planera färdvägen noga med hänsyn till exempelvis strömförande ledningar och broar.
Det är viktigt att polisen känner till studentflaken och karnevalstågen, eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator.
Det är också av största vikt att arrangemangen sker under ordnade och säkra former, så att ingen kommer till skada.
Att antalet passagerare ska vara lämpligt i förhållande till flakets storlek.
Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B.