Glamorös camping prisas

Hört talas om glamorös camping?Inte!Ett exempel på det finns i Gunnarsbyn där företaget "Aurora Safari Camp" prisas i kategorin "Glamping" som står för Glamorous camping.

Aurora safari Camp i Gunnarsbyn har prisats för sitt nytänkande. Glamorös camping heter det.

Aurora safari Camp i Gunnarsbyn har prisats för sitt nytänkande. Glamorös camping heter det.

Foto: Fresdrik Broman

LULEÅ2013-11-16 11:41

– Glamping är ett sätt att att campa med stil i vildmarken, säger Fredrik Broman, som driver företaget "Aurora Safari Camp".

Att ordet safari finns med i företagsnamnet är ingen tillfällighet. Fredrik Broman har under många år verkat bland annat som fotograf i östra Afrika med Kenya som centrum.

Precis som under safari i Afrika så bor gästerna i tält, eller rättare sagt tältkåta. Förnamnet Aurora är förmodligen hämtat från aurora borealis, det latinska namnet på norrsken.

Det finns en större tältkåta där det serveras mat med bekvämligheter och sover gör man i sexmeterstält som om det vore i det militära hade plats för 15 personer, fast på Safarin i Gunnarsbyn är det plats för två eller fler.

År ett

Verksamheten drog Fredrik Broman igång i februari men han räknar med att årets säsong är år ett.

– Vi har haft ett gäng fotografer från Australien och en bank från Sydafrika.

I vinter finns intresset också från annat håll.

– England har visat stort intresse och vi har haft många researrangörer här.

"Aurora safari Camp", Norskenet AB och Dan Björk på Icehotel i Jukkasjärvi fick alla ta emot priset "Award of Swedish Lapland" för sina betydande insatser inom besöksnäringen.

"Award of Swedish Lapland" är instiftat av Swedish Lapland Tourism.

Tre pristagare

Priset delas ut i tre kategorier, innovation, brobyggare och möjliggörare.

Priset för årets innovation, det vill säga en idé som bidrar till besöksnäringens utveckling, har nått kommersiellt genomslag och sätter Swedish Lapland på den internationella kartan gick till Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn.

Motiveringen löd: ”Världstrenden “Glamping” – glamorous camping, i en unik arktisk tolkning som attraherar globalt. Aurora Safari Camp förenar på ett nytt och innovativ sätt, den globala resenärens höga krav på boendestandard och ett nära möte med Swedish Laplands natur och möjlighet till avskildhet.”

Till årets möjliggörare, ett modigt och ihärdigt initiativ som bakom kulisserna skapat möjligheter att genomföra arrangemang, utveckla eller etablera nya anläggningar eller upplevelser som får varumärket Swedish Lapland att färdas ut i världen, utsågs Norrskenet .och vd Tor Ökvist var hedrad över att få ta emot priset.

"Visar vägen"

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade i det här sammanhanget. Vi har arbetat länge med besöksnäringen som ett affärsområde och ser stora möjligheter för affärsutveckling inom dessa områden, säger Norrskenets vdTor Ökvist.

Motiveringen löd: ”Affärsutvecklingsbolaget Norrskenet har visat vägen med sina tidiga, modiga och framsynta investeringar i besöksnäringens pionjärer med internationella spetsupplevelser”.

Norrskenet har pågående investeringar inom besöksnäringen genom Icehotel, Nutti Sámi Siida, Abisko Mountain Lodge, Spaceport Sweden och nu senast Dundret.

Det tredje priset, årets brobyggare delades ut till Dan Björk, försäljnings- och marknadsansvarig på Icehotel, med motiveringen:

”Pionjären som ständigt befinner sig i framkant, inspirerar näringen och banar väg för hela destinationen Swedish Lapland genom att outtröttligen innovera internationellt gångbara spetsupplevelser för den globala resenären.”

Fakta Swedish Lapland

Swedish Lapland Tourism är en näringslivsstyrd organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination som täcker 25 procent av Sveriges yta.

Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 35 procent av gästnätterna är utländska. Tillväxten mellan år 2000-2010 var 74 procent och antalet årsverken nära fördubblades.

Målet är att fördubbla näringens omsättning från 4,1 miljarder år 2010 till 8,2 miljarder till år 2020. Verksamheten finansieras av medlemsavgifter, EUs strukturfonder, samtliga kommuner i destinationen, Norrbottens läns landsting samt Länsstyrelsen i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!