Glädjebeskedet: Fler fjällrävar i Norrbotten

Fjällräven är akut utrotningshotad. Men ett nytt nordiskt samarbete har redan gett positiva resultat. Under sommaren har totalt 64 nya valp-kullar hittats – varav sju i Norrbotten.

Projektledare. Mary Agrér jobbar på Länsstyrelsen i Norrbotten och hon jobbar med projeketet att rädda fjällräven.

Projektledare. Mary Agrér jobbar på Länsstyrelsen i Norrbotten och hon jobbar med projeketet att rädda fjällräven.

Foto: Jan-Erik Nilsson/Länsstyrelsen

Luleå2017-09-05 06:00

Fjällräven är en av de arter som är rödlistade i Sverige, det vill säga klassade som akut utrotningshotade. Ett varmare klimat, mindre mat och allt fler rödrävar – som bland annat förstör fjällrävarnas lyor och äter deras mat – gör fjällrävens framtid högst osäker. I dag finns uppskattningsvis endast runt 200-250 fjällrävar kvar i de nordiska fjällen.

Därför startades, i början av året, ett gemensamt nordiskt projekt (Felles fjellrev) som är finansierat av EU-programmet Interreg Nord och går ut på att skapa bättre förutsättningar för fjällräven att överleva. Det handlar om ett treårigt samarbete mellan Sverige, Norge och Finland, Norrbottens länsstyrelse representerar Sverige.

– Fjällräven är en av de mest hotade arterna vi har i regionen, därför har vi medvetet fokuserat på att försöka stärka dess population, säger Mary Agrér som jobbar på Länsstyrelsen i Luleå och är projektledare.

Länsstyrelsen har under tidigare år genomfört åtgärder för fjällräv men inom projektet är målet att förfina åtgärdsmetoderna och utföra dem i större skala. Stödmatning är en viktig del.

– I våras ställde vi ut runt 30 foderautomater totalt i de olika länderna och de fylls på regelbundet med hundfoder.

Jakten på rödräv är också en viktig del i att rädda fjällräven.

– Forskningen har visat att rödrävar skrämmer bort fjällräven från maten, de tar lyorna. Finns det rödräv i närheten är det inte lika troligt att fjällrävarna skaffar sig valpar.

Hur många rödrävar har ni skjutit?

– Totalt i projektet är det över 500. Här i Norrbotten har vi skjutit 34 stycken i år.

Finns det gott om

rördräv?

– Ja, man har sett att rödrävarna långsamt blivit fler och fler uppe i fjällvärlden. Den är ju nästan dubbelt så stor som fjällräven och äter mer varierad kost.

Den har lättare att överleva?

– Ja, precis. Det är väldigt vanligt att man ser rödrävar där folk lämnar mycket skräp. En annan anledning till att det blir fler rödrävar i fjällen tror forskningen beror på att klimatet har blivit varmare och det gör att rödräven klarar sig bättre fast att den inte är lika bra anpassad till ett kallt klimat som fjällräven är.

Även om det är för tidigt att göra några slutgiltiga analyser tycks stödmatningen och jakten på rödräv ha gett resultat. Under sommaren har totalt 64 nya valpkullar av fjällräv hittats – varav sju i Norrbotten.

– Det är jättepositivt. Vi vågade inte ha så höga förväntningar på antalet kullar i år då ingen av de rapporter vi fått har visat på förekomst av fjällämmel (fjällrävens föda) och det brukar vara ett dåligt tecken. Vi törs nog därför påstå att de sju kullar som finns i år är ett resultat av vår stödutfodring.

Varför är det så viktigt att rädda fjällräven?

– Dels är den som sagt starkt hotad men den är även en utpekad art inom EU och skyddsvärd i ett europeiskt perspektiv. Dels ser vi den också som en symbolart för hotade arter och ett sätt att visa på att det människan gör påverkar fjällvärldens naturmiljöer.

Fjällräven

Fjällräven väger 3–8 kilo och är cirka 70 centimeter lång. Den har en livslängd på fem år.

Den äter smågnagare som lämmel, ripor, grodor, ägg och kadaver.

Fjällräven lever på tundra och kalfjäll. Tillsammans med ren och fjällämmel är fjällräven en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön.

När inlandsisen drog sig tillbaka följde dessa djur iskanten och sedan dess har de haft en plats i fjällvärlden. Fjällräven är väl anpassad till det arktiska klimatet bland annat genom hårbeklädda trampdynor och en bra isolerande päls. Färgen på pälsen kan antingen vara vit på vintern och brun på sommaren eller blåsvart året runt.

Fjällräven är utrotningshotad och blev redan 1928 fridlyst i Sverige.

Källa: WWF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om