Glada miner i Karlshamn

Illustrationen av Köpmannaföreningen i Luleås 175-årsfirande med en bild från ett torg i Blekinge har gett Karlshamnsborna ett gott skratt.

Foto: Foto: KARLSHAMN. Skärmdump från BLT.

LULEÅ2015-06-18 20:49

I slutet av maj annonserade Köpmannaföreningen ut sitt jubileum men det var nog många Luleåbor som ställde sig tveksamma till bilden som inte stämde med gamla Luleå.

Det visade sig sedan NSD kontrollerat det hela att den ansvariga reklambyrån valt en bild av torget i Karlshamn tagen runt förra sekelskiftet med motiveringen att det var svårt att hitta något från tiden när Köpmannaföreningen bildades.

När NSD kontrollerade med Luleå kommuns stadsarkiv så visade det sig att det fanns gott om bilder från samma tid som då bilden i Karlshamn togs, till och med från den del av Storgatan är jubileumsfirandet skulle hålla.

Artikeln i NSD fick sedan en uppföljare i Blekingen Läns Tidning som uppmärksammade att Köpmannaföreningen använde sig av en bild från Blekinge.

Anna Deutgen arbetar med varumärket "Gilla Karlshamn" och drar på smilbanden när annonsen kommer på tal.

– Det är ju bara positivt att fler gillar Karlshamn, säger hon och skrattar.

Hon fortsätter.

– Allt blev ju uppmärksammat då BLT skrev artikeln och hänvisade till den i NSD. Vi tycker att det är kul att Luleå uppenbarligen gillar Karlshamn. Det var många här som tyckte det var rätt kul. Fast man kan ju fundera på hur reklamföretaget tänkte, det måste ju finnas bilder av gamla Luleå.

Köpmannaföreningens ordförande Bernt Jansson berättade i NSD att han var medveten om att bilden inte föreställde Luleå men att han hade godkänt den ändå.

För gratisreklamen firas det kanske med Carlshamns Flaggpunch i midsommar...?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om