Glada amatörer i 25 år

De näst intill professionella amatörerna i Ersnäs revygäng firar 25-årsjubileum.- En 25-årig kulturgärning - och vi har haft jäkligt roligt under tiden, säger Hilding Lindbäck, en av eldsjälarna som varit med sedan begynnelsen.

"Vi har fått till en så bra mix av människor och personligheter. Det är därför vi har blivit livskraftiga", säger Vanja Lindbäck och Per Selberg instämmer.FOTO: Kurt Engström

"Vi har fått till en så bra mix av människor och personligheter. Det är därför vi har blivit livskraftiga", säger Vanja Lindbäck och Per Selberg instämmer.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-11-24 06:00
Man brukar tala om glada amatörer och glädje är verkligen något som medlemmarna i Ersnäs amatörteaterförening utstrålar.
- En styrka med det vi håller på med är att vi går upp på scenen och har så hjärtligt roligt. Vi är äkta och det
känner publiken, säger Hilding Lindbäck.
- Det vi gör är ett lagarbete och alla är lika viktiga. Vi har fått till en så bra mix av människor och personligheter. Det är därför vi har blivit livskraftiga. Vi strävar också hela tiden efter att utvecklas och bli bättre, säger hans fru Vanja som också har varit med sedan starten.
På tisdagen fick NSD besök av hela styrelsen i Ersnäs amatörteaterförening. De fem styrelsemedlemmarna överlämnade en ambitiöst sammansatt jubileumsskrift med material från de 25 åren i skrattets tjänst.
800 i publiken
Här finns bilder, recensioner och
reflektioner. Några av guldkornen från de 25 årens produktioner kommer
att finnas med när 2011 års upplaga av revyn har premiär den 12 januari.
Det är Kulturens hus som är spelplatsen.
- Det känns maffigt med en så stor scen och 800 personer i publiken. Samtidigt får det inte bli för stort. Då går en del av känslan och kontakten med publiken förlorad, säger Per Selberg.
Genom åren är det många scener som Ersnäsgänget har spelat på: Ebeneser, Norrbottensteatern, Pontushallen, Arcushallen, gymnasiebyns aula och Ersnässkolan.
- Teatern är bäst. Där kan alla i publiken se och höra bra. Men det byggs om där i år så vi fick inte plats, säger Hilding Lindbäck.
Arbetet med att hitta på nya nummer till nästkommande revy börjar i princip när ridån går ned för den sista föreställningen.
25-årsjubileum, hur länge kommer då Ersnäsrevyn att fortsätta att spelas?
- Ja, vi kommer då att fortsätta att spela på hemmet, säger Hilding Lindbäck. Han skrattar när han säger det men det finns också allvar i hans röst.
Fakta Ersnäsrevyn
µ Första revyn, "Trandansen", spelades 1986. Sedan dess har Ersnäs amatörteaterförening spelat amatörrevy varje år.
µ Revysällskapet har fått flera kulturutmärkelser, vunnit revy-SM i två klasser och 2003 representerade Ersnäsgänget Sverige vid Världsamatörteater-festivalen i Halifax.
µ Ersnäsrevyn har haft hjälp av flera profesionella regissörer genom åren: Ulla Lyttkens, Mats Pontén, Christer Engberg och Jalle Lindblad. I 2011 års upplaga av Ersnäsrevyn är Katrin Parment regissör.
µ Föreningen äger själva sin ljud- och ljusanläggning och det är föreningens medlemmar som sköter teknik och scenografi.
µ Föreningen har ett gott samarbete med Norrbottensteatern och har bland annat haft hjälp med musiken av Martin Sundbom och Lars Paulin. I 2011 års revy har kände musik- och teaterprofilen Björn Sjöö varit med i det musikaliska arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om