Girjasmålet handlar om huruvida Girjas eller staten har bättre rätt till jakt och fiske i samebyns område samt om vem som ska bestämma över upplåtelser av jakt och fiske i området.
Staten har tidigare yrkat att staten i form av markägare har rätt att bestämma över jakt och fisket, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.
Girjas, å sin sida, har yrkat att samebyn har bättre rätt än staten till jakten och fisket, och att de därmed ensamt ska äga upplåtelserätten till den – en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd. Urminnes hävd är en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.
Staten har bestridit att urminnes hävd överhuvudtaget är tillämpligt, bland annat med hänvisning till att det rör sig om ett för stort område.
Efter överklaganden av domarna i såväl tingsrätten som hovrätten stundande hösten 2019 den sex veckor långa huvudförhandlingen i Högsta domstolen, HD, och nu närmar sig ett slutligt svar i den tioåriga rättstvisten mellan staten och Girjas.
HD meddelar dom i målet den 23 januari klockan 09.00.
Samma dag ska domstolen hålla en presskonferens i Bondeska palatset i Stockholm.
Girjasmålet är av stor principiell betydelse och beroende på hur HD formulerar sig i domen kan det påverka Sveriges övriga 51 samebyar.
Totala notan för rättsprocessen uppgår till omkring 30 miljoner kronor, rapporterade Sameradion & SVT Sápmi. Kostnaderna ska betalas av den förlorande parten.