Giftet finns på F21

Försvarets användning av den farliga kemikalien Pfos kan ha drabbat en av kommunens reservvattentäkter.Kommunen kommer att ta prover för att utreda om giftet spridit sig.– Försvaret har använt den här kemikalien på F21, säger Petra Viklund, Luleå kommun.

Louise Levin, F21

Louise Levin, F21

Foto:

LULEÅ2014-03-19 06:30

Från 1980-talet till början av 2000-talet använde sig av försvaret, och speciellt flygvapnet, av brandskum vid sina övningsplatser. Skummet innehåller bland annat den farliga kemikalien Pfos, ett ämne som inte bryts ner och som är mycket giftigt.

Ämnet har bland annat förgiftat en av kommunens vattentäkter i Kallinge, där flygflottiljen F17 är placerad. Men även på F21 i Luleå har ämnet använts.

– Försvaret har tagit prover och man har använt den här kemikalien på F21. Där kan det förekomma, säger Petra Viklund, kvalitetsingenjör på tekniska förvaltningen.

Enligt Luleå kommun bör inte giftet tagit sig till vattentäkterna, men man vet ännu inte.

– Vi har än så länge inte tagit några prover, eftersom vi tidigare gjort en riskbedömning, säger Petra Viklund.

– Vi har inte de här brandövningsfälten på samma sätt som i andra delar av Sverige. Men vi kommer att ta prover under året.

Proverna kommer att tas i det stora vattenverket i Luleå. Men Luleå kommun har en reservvattentäkt i närheten av F21, som ligger i riskzonen..

– Där kommer vi också att ta prover. Men den är inte i drift idag, så den påverkar inte Luleåbornas dricksvatten idag, säger Petra Viklund.

Enligt Petra Viklund så går grundvattenströmningarna så att giftet antagligen tagit sig ut i havet istället för mot täkten i närheten av älven.

Enligt Louise Levin, informationschef på F21, har flottiljen tagit egna prover sedan 2010, då order gick ut från generalläkaren.

– Vi har gjort egenkontroller under ett par år. Det har visat att vi har mycket låga värden, de ligger under Naturvårdsverkets rekommendationer, säger hon.

Idag utnyttjar försvaret Hertsö brandfält.

– Där använder vi till 99 procent bara vatten under våra övningar. Det är båden kostnadsfråga och en miljöfråga, säger Louise Levin.

De prover som tagits av F21 har främst gjorts i dagvatten ut mot kustbandet.

– Det finns olika mätplatser i närheten av flygplatsen där vi har dagvattenreningar, där har vi fållor som filtrerar.

Kommunens prover ska undersökas under mars och april.

FAKTA Pfos

Pfos (perfluoroktansulfonat) är ett så kallat PBT-ämne, det vill säga persistent, bioackumulerande, toxiskt. Det innebär att PFOS inte bryts ned i naturen, utan ansamlas där, att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om