Gideon, 90, inkassofall

Rullstolen orsakade repor på badrumsdörren. Onormalt slitage anser Lulebo AB och kräver 90-årige Gideon Kågström på 600 kronor.- Jag betalar inte. Det finns ju 32 000 kronor i lägenhetens reparationsfond, säger Gideon Kågström.

90-årige Gideon Kågström flyttade från Lulebos lägenhet på Hertsön som hade 32 000 i fonden. Trots det fick han en räkning på 600 kronor för "onormalt slitage".FOTO: Kurt Engström

90-årige Gideon Kågström flyttade från Lulebos lägenhet på Hertsön som hade 32 000 i fonden. Trots det fick han en räkning på 600 kronor för "onormalt slitage".FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-08-31 06:00
Han bor med 85-åriga hustrun Sigrid i en tvårummare i Rödkallens äldreboende på Örnäset. Dit flyttade de i slutet av mars från Lulebo AB:s lägenhet på Hallonstigen, Hertsön.
Blixtnedslag
- Det här blev lösningen eftersom hon har Alzheimer och började ge sig ut på kvällarna. Hon skulle hem, säger Gideon Kågström.
"Hem" var villan på Bredviken som totalförstördes efter ett blixtnedslag i juli 2003.
Egna pengar
På köksbordet i lägenheten i Rödkallens äldreboende har Gideon Kågström lagt upp fakturor och inkassokrav från Lulebo AB efter flyttningen från Hertsön.
Där finns också besiktningsprotokollet som berättar om slitage och skador på lägenheten och som värderades till sammanlagt 600 kronor.
- Det var min hustrus rullstol som orsakade repor på badrumsdörren. Alla andra dörrar i lägenheten hade vi lyft bort. Den skadan anser Lulebo är onormalt slitage och som jag ska ersätta med 150 kronor, säger Gideon Kågström.
Protokollet tar också upp två andra brister, bland annat "skuggning på tapet" i hallen, som också de betecknas som onormalt slitage. Hela notan stannade därför på 600 kronor.
- I lägenhetens reparationsfond fanns 32 000 kronor. Jag förklarade att jag var beredd betala men bara om reparationen översteg det som fanns i fonden.
- Lulebo förklarade att fonden inte var till för sådana reparationer. Jag skulle betala med egna pengar.
Gideon Kågström har talat med cheferna på Lulebo och de står fast vid kravet. Fakturan förföll och det har också det första inkassokravet.
Lika för alla
- Summan har nu stigit till 763 kronor, men jag tänker inte betala. Varför ha en reparationsfond för varje lägenhet om den inte ska täcka reparationer? Den ökade ju från 7 000 kronor till 32 000 under tiden vi bodde i den och det kom ju från hyran vi betalade, säger Gideon Kågström.
Lulebo AB står fast vid beslutet att Gideon Kågström måste betala.
Lägenhetens bofond får inte användas sedan lägenheten sagts upp. Man ska inte kunna hantera en lägenhet och sedan använda bofonden för att reparera ett onormalt slitage. Reglerna är lika för alla, oavsett man är 90 år eller 26, säger Katarina Wikström, Lulebos områdeschef för Hertsön.
Så det gäller att reparera innan uppsägning?
- Fonden får inte användas till vad som helst. Det är bara tillåtet att slipa parkettgolvet eller byta golv, tapetsera om, byta persienner och sprutmåla luckor. Dörrskador ingår ej, säger Katarina Wikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om