Gemensam syn på politik – trots åldersskillnaden

Med en dryg vecka kvar till valet sammanförde vi förstagångsväljaren Axel Sandberg 19 år, med Ingmari Åberg, 69 år, för att fånga upp deras tankar inför det stundande valet.

Ingmari Åberg 69, och Axel Sandberg 19, visade sig tycka väldigt lika i många politiska frågor.

Ingmari Åberg 69, och Axel Sandberg 19, visade sig tycka väldigt lika i många politiska frågor.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2018-09-01 11:54

De har aldrig träffats förr, men det tar inte alls lång stund innan de är inne ett engagerat samtal om politik. För Axel Sandberg är det första gången han får välja i år. Ingmari Åberg har nyligen förtidsröstat, och hunnit med att lägga sin röst i 15 val. 1970, då hon fick rösta första gången, blev man myndig först vid 21 års ålder.

– Mycket har förändrats sedan 1970-talet. När jag röstade första gången fanns inga valstugor utan man bjöd in till möten och kunde lyssna till olika politiker. Nu är jag uppvuxen i en familj där det pratades politik, pappa satt med i stadsfullmäktige som det hette då, och var också engagerad i internationella frågor så vi pratade mycket politik hemma.

För Axel Sandberg har det politiska intresset vaknat på senaste tiden. Han tycker att det är viktigt att läsa på och lära sig mer om vad de olika partierna tycker för att kunna ta ställning.

– Jag har en ganska klar bild av vad jag tycker och vet vilket parti som kommer få min röst, men samtidigt är det är svårt att sätta sig in i allt när man är så ung. Men jag tycker att det är viktigt att rösta, man måste stå upp för det man tror på och visa vad man tycker, säger han och får medhåll av Ingmari:

– Det är ganska stor skillnad att vara 18 eller 21 år, de där extra åren gör trots allt en del. Själv hade jag hade börjat plugga på universitetet, och var lite mera vuxen även om man levde ett studentliv. Nu har man ju pratat om att låta ungdomar rösta redan från 16 års ålder.

Axel Sandberg tycker dock inte att det är någon bra idé.

– Det finns en risk att det är många unga röstar oseriöst och lägger sin röst utan att tänka sig för vad rösten innebär i ett större perspektiv så jag tycker 18 är perfekt. Sedan är det ju svårt att hålla med exakt om allt som ett parti säger, utan jag kanske håller med till 80 procent och accepterar resten, säger Axel.

– Man kan ju aldrig hålla med om precis allt. Jag röstar på samma parti i alla val, själv har jag valt samma parti oavsett kommun, riksdag eller landsting, fyller Ingmari i.

En annan stor skillnad tycker duon det är att det i dag är lättare att få information från de olika partierna. Valstugor på stan fanns inte på 70-talet när Ingmari fick börja rösta men tack vare internet och sociala medier är informationen i dag bara några klick bort.

För Axels del är det inför årets val som han verkligen satt sig in i valet ordentligt genom att läsa på om partiernas politik.

– Det är nu när jag själv får rösta som jag också vill veta mer för att bilda mig en egen uppfattning, och man hittar mycket information på sociala medier. Men i skolan så tycker jag att man har varit dåliga på att upplysa oss elever om valet, säger Axel som gick ut gymnasiet i våras.

Att det finns många viktiga frågor i årets val är Ingmari Åberg och Axel Sandberg överens om. Jämställdhet, miljön, utbildning och invandringspolitiken är fyra frågor som Axel särskilt kikar på hos de olika partierna.

– De frågorna checkar jag av och jag vill att de har en genomarbetad tanke kring de frågorna. Jag vill att de har en helhetsbild och en tanke om vad de ska göra. Miljöfrågorna är ett internationellt problem och det är många unga som precis som jag tänker att miljöfrågorna är viktiga.

Ingmari Åberg håller med och sätter välfärden högst upp på sin lista.

– För mig är välfärden viktigast och i det begreppet lägger jag mycket. Välfärden är inget värd om vi inte har en bra miljö. Och skolan är oerhört viktig, säger hon med eftertryck. Utan den vette fasen hur det här landet ska utvecklas. Alla måste ha möjligheter att studera. Och bostäder är också en välfärdsfråga. För mig är också jämställdhetsfrågorna och alla diskrimineringsgrunderna viktiga och att man känner till vilka de så att alla människor behandlas likvärdigt oavsett var man kommer ifrån eller har för bakgrund. Som pensionär tänker jag också att det är konstigt att vi betalar mer i skatt än de som arbetar, det har naturligtvis med jobbskatteavdragen att göra, men det borde man jämna ut.

Båda två är oroliga för hur Sverige kommer att se ut efter valet om de främlingsfientliga partierna får större inflytande.

– Vid förra valet var det många som inte vågade säga att de röstade på SD, men nu är det helt normaliserat. Demokrati är ett viktigt ord, för oss är det så självklart man har vuxit upp i ett land där vi inte behöver fundera på det. Jag har mött många människor från andra länder som tycker det är konstigt att vi har gått så länge utan ett krig men jag tror att det är tack vare demokratin och det är viktigt att det får fortsätta att vara det. Jag är orolig för vad som kommer att hända, säger Ingmari och menar att mångfald är viktigt på många sätt – inte minst inom kulturen.

Axel Sandberg menar att han är rädd att vi inte lärt oss av historien när partier som SD och AFS växer.

– Det är viktigt att vi har ett välkomnande land oavsett var man kommer ifrån. Och har samma möjligheter till jobb och bostad. Jag blir så rädd att vi inte lär oss av historien utan att det dyker upp extrema partier som normaliserar främlingsfientligheten.

Det tar ingen lång stund att inse att Axel och Ingmari, trots 50 års åldersskillnad, tänker lika i många frågor. Det visar sig även att båda två väljer Vänsterpartiets valsedel.

– Det är det partiet som ligger närmast mina värderingar om hur jag vill att ett samhälle ska fungera, konstaterar Axel.

– Det är kul att vi är så lika trots att det är 50 års skillnad. Jag tror att jag haft samma åsikter även om jag varit ung i dag. Mycket kommer från uppväxten och vilka värderingar man får med sig hemifrån, säger Ingmari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om