Gåvor till lärarna: Så gör man i Luleå kommuns skolor

Luleå kommun har en policy om nolltolerans mot jäv, mutor och korruption. Men hur gör man när barnen skramlat till en avslutningspresent till sina lärare? NSD gjorde en koll bland rektorerna.

Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan, berättar att alla lärare har fått gå en webbutbildning i kommunens policy mot korruption och mutor och att det officiellt inte är tillåtet att ta emot gåvor på skolavslutningen. "Men vi gör inga kontroller", tillägger han.

Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan, berättar att alla lärare har fått gå en webbutbildning i kommunens policy mot korruption och mutor och att det officiellt inte är tillåtet att ta emot gåvor på skolavslutningen. "Men vi gör inga kontroller", tillägger han.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-06-11 01:00

Nyheten i korthet

  • Luleå kommuns skolor har en strikt policy mot mutor och korruption, vilket inkluderar att lärare inte bör ta emot gåvor från elever eller föräldrar.
  • Trots detta så finns det ingen enhetlig hållning bland skolornas rektorer, vissa tillåter mindre gåvor som blommor, andra menar att det inte är något de kan styra över.
  • Tunaskolans rektor framhåller att det viktigaste är att undvika jäv och potentiell korruption, men att de inte kontrollerar mindre gåvor som en blomma eller en chokladask.

Marcus Hedström är rektor för Tunaskolan och berättar att alla lärare får genomgå en webbutbildning i policyn "Nolltolerans mot jäv, mutor och annan korruption". 

– Där sägs det tydligt att man inte ska ta emot några gåvor och det gäller från det lilla till det stora. Anledningen är ju att det har förkommit i kommuner att det har missbrukats och att man har dragit fördelar av sin ställning. 

Även skolan håller på med myndighetsutövning, understryker han, och därför är det en viktig policy.

– Går det att påverka och bli påverkad så är det inte bra.

undefined
Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan, kan ha förståelse för att föräldrar vill samla in en gåva till läraren på skolavslutningen.

Budskapet i kommunens policy är solklart: "Som medarbetare, förtroendevald och uppdragstagare i Luleå kommun ska du aldrig erbjuda eller ta emot otillbörliga gåvor, tjänster och förmåner."

Det kan dock finnas en öppning. När det gäller mindre gåvor som blommor, minnesgåvor och julklappar ska man enligt policyn göra en samlad bedömning av lämpligheten att ta emot gåvan. 

Samtidigt är det generellt olämpligt att ta emot gåvor och förmåner från brukare, elever, vårdtagare eller deras anhöriga eftersom de är i beroendeställning. Undantagsfallet kan vara gåvor eller förmåner med mycket lågt värde då det kan upplevas som stötande att inte ta emot, "exempelvis kaffe, fika, pennor, prydnadsföremål eller en nyckelring"

Men slutordet är ändå: "Ett bra sätt att undvika svåra gränsdragningsproblem är att helt undvika att ta emot gåvor och hänvisa till kommunens policy."

undefined
Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan, berättar att alla lärare har fått gå en webbutbildning i kommunens policy mot korruption och mutor och att det officiellt inte är tillåtet att ta emot gåvor på skolavslutningen. "Men vi gör inga kontroller", tillägger han.

Marcus Hedström är själv förälder och kan förstå att man vill samla ihop till en blomma på skolavslutningen.

– Men så ska man inte göra, det informerar vi om och det är vår officiella inställning.

Vem bryter mot reglerna, är det föräldrarna eller läraren?
– Det är den som tar emot det.

Däremot kan han inte garantera att det inte händer ändå.

– Vi har annat att göra än att springa och kontrollera om någon räcker över en chokladask på en skolavslutning. Det är ju inte så att det kommer hit folk med presenter var och varannan dag, utan det kan vara någon symbolisk grej vid avslutningen eller jul. 

undefined
Luleå kommun har en policy som heter "Nolltolerans mot jäv, mutor och annan korruption". Frågan är hur den ska tillämpas vid skolavslutningar.


Men om det kommer någon elev med en blombukett som klassen har skramlat till, vad gör man som lärare då?
– Enligt utbildningen ska vi inte ta emot den, men jag tror inte det sker så ofta att man inte gör det ändå. Som jag säger, vi har inga kontroller på det, då skulle vi nästan vara rigida. Det kanske är något barn i fyran som själv har varit ute och plockat blommor. Vem tar inte emot dem då? 

Han tycker egentligen att det är en icke-fråga.

– Det är en stor skillnad om någon säger att "Jag bjuder er på middag på min restaurang". Eller om du är min pojkes lärare och jag bjuder dig på de här eventen för jag äger de här företagen. Då är vi inne på något annat och då blir det ju allvarligare så klart.

undefined
Om ett barn kommer med en egenplockad blombukett, vem säger nej då?

NSD gjorde en mejl-enkät bland alla rektorer och fick in ytterligare några svar. En del följer policyn, andra har valt en annan hållning.

"Nej, vi har ingen policy. Ja, det förekommer att lärarna får blommor."

"Allt som inte rör skolans uppdrag är det upp till föräldrar att styra upp. Såväl eventuella presenter till lärare eller klassresor. Detta är inget som skolan lägger tid på då det inte är vårt uppdrag. Att sedan föräldrar visar sin uppskattning på olika sätt till lärare/pedagog i form av något är upp till var och en."

"Vi har ingen policy på skolan om presenter. Jag personligen tycker det är fint att få ge. Att ge av kärlek och omtanke är mer värt än att ge stort och dyrt. Jag tycker att det är fint att föräldrar visar sin uppskattning till lärarna för att de varje dag under ett skolår arbetat med deras barn, visat barnen att de bryr sig om dem både i klassrum och på raster. Att de tagit konflikter med dem, coachat dem i deras lärande och plåstrat om dem då de ramlat och skrubbat sitt knä. Uppskattningen kan vara muntlig, i skrift, en blomma eller en liten sak, det räcker långt för att känna att de har uppskattat allt de gjort och försökt åstadkomma under året. Inget som någon ska känna att de måste ge, men som uppskattas av lärarna. Jag vet, jag har sett så många lärare som tårögda och glada kommer till personalrummet efter en skolavslutning med en blomma och några fina ord." 

"Nej, det finns ingen gemensam policy som är kommunicerad till vårdnadshavare."

"Det är något som vi har svårt att styra över. I de få fall där så sker handlar det möjligen om en enkel blomma eller choklad från en enskild vårdnadshavare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!