Gård för tonåringar rosas

Till Bergvikens fritidsgård ska alla tonåringar i området känna sig välkomna.- Vi är en liten gård med stor gemenskap. Här ska det vara tryggt och bra, säger Britta Westergaard.

Att ungdomarna ska trivas och må bra är huvudsaken för Mattias Johansson och Britta Westergaard på Bergvikens fritidsgård.FOTO: Göran Ström

Att ungdomarna ska trivas och må bra är huvudsaken för Mattias Johansson och Britta Westergaard på Bergvikens fritidsgård.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2010-11-17 06:00
Verksamheten riktar sig till ungdomar på Bergviksskolan samt Välkomsten. Därför är integration och mångfald högt prioriterat.
Bra stämning
Därför sökte fritidsgården pengar till att jobba med integration från PeKA. Resultatet blev bland annat en killgrupp, med nio pojkar från vardera enhet, som ser till att aktivteter ordnas. Det har handlat om biobesök, övernattning på fritidsgården och en fisketur.
- Jag leder gruppen. Än har de inte kommit med förslag som svävat iväg, säger Mattias Johansson som beskriver stämningen som väldigt bra.
Kollegan Britta Westergaard, flikar in:
- Idéerna ska komma från ungdomarna. Vi försöker hjälpa dem att förverkliga dem, säger hon och betonar att kommunen vill att huvuddelen av resurserna ska läggas på dem mellan 13-18 år.
Via områdesgruppen för Bergviken-centrala stan har fritidsgården och Ungdomens hus fått pengar till gemensam verksamhet under olika lov.
Under höstlovet blev det bland annat bowling, med tillhörande pizza. En tur till badet i Piteå och besök i boulehallen på Örnäset.
Biorum
Killgruppen såg även till att halloween firades på gården, drygt 40 ungdomar tog chansen att njuta av maten och samvaron.
- Vi hade ett jättefint höstlov, sammanfattar Westergaard som jobbat på gården i ett år.
Ett annat önskemål från ungdomarna, som förverkligats, är biorummet som nyligen blivit klart.
- Fritidsgården tycker ungdomarna om, därför slipper vi skadegörelse, säger Mattias Johansson.
Westergaard poängterar att man inte accepterar vilket språkbruk som helst. Dessutom har ungdomarna inte fått vara med och bestämma allt - godis och läsk serveras bara under helgerna.
- Här ska man acceptera olika kulturer, säger hon också.
Ett löfte
Orosmoln finns dock. Snart ska Bergviksskolan jämnas med marken, för att lämna plats åt äldreboende.
- Vi har fått löfte om att fritidsgården ska bli kvar i området. Men jag är lite orolig för hur det blir under riv- och byggtiden. Vår filosofi är att göra det bra för ungdomarna. Då får vi försöka utveckla verksamheten utifrån de nya förutsättningarna.
Westergaard passar också på att rosa föräldrarna:
- Vi har bra samarbete med dem. De ringer och besöker oss.
Nu kan personalen på fritidsgården också glädja sig åt att ha fått veckans ros i NSD.
Fakta PeKA
➤ Fritidsförvaltningen i Luleå kommun avsätter årligen 300 000 kronor till spännande projekt av unga för unga.
➤ PeKA, Pengar till Kreativa Arrangemang, är en möjlighet för dem mellan 13 och 20 år att få mer inflytande över sin fritid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om