Garage akutstängdes – taket nära rasa in

Ett garage i centrala Luleå med plats för 20-talet bilar har stängts av akut. "Vi har aldrig varit med om något liknande", säger Gunnar Thålin, vd för Galären.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2015-11-08 14:54

Garaget som ligger på en innergård på Stationsgatan 65 spärrades av redan i torsdagskväll efter att en plötslig sättning i betongen upptäckts. Hyresgäster som hade sina bilar i garaget fick inte hämta ut de förrän på fredagen på grund av den överhängande rasrisken.

– Vi gick in med konsulter på fredag morgon och satte upp skyddsstämp, som gör att om det skulle sätta sig mer kan det inte fara någonstans. Efter det kunde folk hämta ut sina bilar, säger Gunnar Thålin.

Någon teori om vad sättningen beror på har inte Galären i nuläget.

– Våra konstruktörer går igenom ritningar från när garaget byggdes. Vi utreder vad som har hänt. Det enda vi kan gissa på just är den snövinter som var medförde någon försvagning. Men än så länge är det bara gissningar. Vi har många fastigheter med gårdsbjälklag men vi har aldrig varit med om det här tidigare. Det här garaget är byggt på 80-talet. Det borde vara bättre.

Hur ser planen ut framöver?

– Konstruktörerna har meddelat att betongvalvet är knäckt. Det går inte att reparera så garaget upphör. Vi måste plocka bort hela bjälklaget och gjuta ett nytt.

I fredags fick hyresgäster som hade bilplatser i garaget beskedet att deras avtal var uppsagda med hänvisning till hyreslagen, och att de själva får hitta nya platser.

– När det blir en totalskada då upphör hyresavtalet med omedelbar verkan. Det här garaget finns helt enkelt inte. Vi gör vårt bästa för att erbjuda platser där det finns, säger Thålin och nämner att det finns några platser i centrala stan och på Skutviken.

Bara några hundra meter från garaget bygger Galären ett nytt hus, där de bland annat hållit på med sprängningar.

Kan det ha påverkat?

– Det är helt omöjligt att det kan ha påverkat.

Det är hyreshus alldeles intill garaget, finns det någon rasrisk där?

– Nej, det är två helt olika konstruktioner. Garaget har sin, huset sin.

Hur nära var det att det rasade in, har du någon uppfattning om det?

– Nej, det har vi inte. Men det som händer är att betongkonstruktionen hänger i armeringarna, och det ska mycket till innan de rasar in.

Projekteringen för ett nytt garage påbörjas direkt.

– Vi måste återställa garaget, men vi har ingen aning om hur lång tid det tar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om