Alexander Pettersson och Jakob Burström är inte främmande för att skapa företag efter två år med UF-företaget Mitt Norrbotten. De är snabba på att svara ja på frågan om de kan tänka sig en framtid som företagare. Men ingen av dem hade tänkt sig det från början.
– Jag började på ekonomiprogrammet för att bli jurist, säger Alexander Pettersson och Jakob Burström instämmer.
Men när det var dags att välja programfördjupning valde båda inriktningen ekonomi, för då hade de fått erfarenhet av entreprenörskap och att arbeta tillsammans för att åstadkomma ett resultat.
Tillsammans med Julia Åström, Ellen Westerberg och Tove Edström har de bildat och drivit UF-företaget Mitt Norrbotten. Sedan ett tag tillbaka har de det påtagliga resultatet bokstavligen i sina händer: En kokbok. En kokbok där välkända Norrbottensprofiler som Börje Salming, Charlotte Kalla, Mió Evanne, Ola Gustafsson, Maud Adams med flera får berätta om vad Norrbotten betyder för dem. De får dessutom bidra med recept på mat de gillar. I boken medverkar även flera av Norrbottens restauranger och caféer.
Meningen med UF, Ung företagsamhet, är att ge barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Sedan 1980 har gymnasieelever utbildats i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.
Ett av de mera framgångrika UF-företagen i Luleå på senare tid är det som bildats av Julia Åström, Ellen Westerberg, Tove Edström, Alexander Pettersson och Jakob Burström. Deras affärsidé är att ”göra gott”, i alla betydelser. Nyligen vann de en pitchtävling. Det gällde det bästa sättet att presentera sitt företag och sin idé.
Nyckeln till framgång verkar vara att de fem är bra på att arbeta tillsammans, har ungefär samma ambitionsnivå, samma stora vision och att de också har ganska givna roller i företaget. Tillsammans gjorde de en personlighetstest och det visade sig att de fem har personligheter som bör finnas i ett företag. Sålunda är Jakob Burström försäljningsansvarig, Alexander Pettersson säljare, Julia Åström ekonomiansvarig, Ellen Westerberg vd och Tove Edström varumärkesutvecklare och marknadsförare. Tillsammans blir det alltså UF-företaget Mitt Norrbotten.
– Vi har aldrig höjt rösten mot varandra, hävdar de.
– Om vi inte kan enas, röstar vi till slut.
Det har funnits en del tvisteämnen, till exempel hur många böcker som skulle beställas och tryckas och hur layouten skulle se ut. Nu när den första upplagan är tryckt och på väg att ta slut och den andra upplagan beställd, kan de konstatera att de satsade rätt.
Ett av knepen för att nå framgång var att börja i tid. I årskurs 2 på ekonomiprogrammet finns en kurs i entreprenörskap. Redan då var de fem överens om tagen och redan då började de arbetet.
– Men vi trodde att vi skulle ha en bok färdig på två månader, redan i slutet på tvåan, säger Ellen Westerberg.
Hon och de andra skrattar ironiskt, för med facit i hand vet de att det tog betydligt mycket längre tid.
– Tio månader senare har vi en bok.
Under det senaste höstlovet nu i trean blev det hektiskt.
– Det hände att jag inte hann äta på tolv timmar, säger Tove Edström.
– Det som har tagit mest stryk är den fritid vi skulle ha haft. Det övriga skolarbetet har ändå gått bra, även om arbetet med boken har tagit mycket tid, konstaterar Julia Åström som får medhåll av de andra.
Det har dock inte handlat om bortkastad tid.
– Det finns en del som man lär sig i skolan där man ställer sig frågan om man någonsin kommer att få nytta av det. Men det här kommer jag att ha nytta av hela livet, menar Alexander Pettersson.
Alla fem är lyriska när det gäller att berömma sin lärare Camilla Hansson.
– Hon är underbar. Hon har pushat oss!
De fem trodde kanske till en början att det skulle vara enkelt att göra en bok.
– Men Camilla sa: ”Ni kommer att få jobba mycket, men det kommer att bli bra”.
Mycket av arbetet de har lagt ner har gått ut på att etablera kontakt med och intervjua dem som har medverkat.
– Det har konstigt nog varit lättare att få dem som är mera kända att medverka. De lite mindre kända har ofta varit svårare.
Börje Salming, som medverkar med sina recept på Börjes burgare med lingonchutney, är en ”skalp” som Jakob Burström är stolt över att han finns med. Tove Edström nämner särskilt Maud Adams, en representant för Norrbotten som mera riktar sig till de lite äldre köparna av boken. Men det som de alla är mest stolta över är den otroliga mångfald och variation som finns bland profilerna.
Andra kända norrbottningar som förmedlar sina recept och sina känslor om Norrbotten är Piteås damlag, numera svenska mästare i fotboll, Luleårapparen Zakarias ”Zacke” Lekberg, ishockeyspelaren Emma Eliasson, Jan-Olov Madeleine Ågren från Rättighetscentrum Norrbotten och Emma Laiti, kock och medverkande i Sveriges mästerkock den gångna säsongen.
I boken finns även medverkande från restauranger och andra. Det är restaurang CG:s, Bistro Norrland, Wallstens Cafe och Icehotell i Jukkasjärvi.
Nu, när bara distributionen och försäljningen av den andra upplagan av boken återstår av projektet, samt inte att förglömma avvecklingen av företaget som ingår som en del i UF-kursen, känns det lite tomt.
– Vi har talat om att gå ut och äta tillsammans.
– Men det är klart att vi har fortsatta drömmar. Att avveckla UF-företaget och dagen efter starta ett nytt företag. Att göra en engelsk upplaga av boken, för det har många frågat efter. Att fortsätta att ha roligt.