Gamla björken föll för sågen

Den har sett kyrkfolk komma och gå i 50-60 år. Den har sett biskoparna Jonzon, Hylander, Hellsten, Brännström, Weman, Backlund och Stiglund. Men i går föll björken för trädgårdsförman Sten Skarpsvärds motorsåg.

I går föll kyrkans björkar för Sten Skarpsvärds såg. Till våren kommer 60 nya träd att planteras. Kyrkan fortsätter att satsa på björkar - inte på lindar som Luleå kommun.FOTO: Kurt Engström

I går föll kyrkans björkar för Sten Skarpsvärds såg. Till våren kommer 60 nya träd att planteras. Kyrkan fortsätter att satsa på björkar - inte på lindar som Luleå kommun.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-01-29 06:00
Det var många Luleåbor som stannade upp vid avverkningsplatsen mellan domkyrkan och Kyrkans hus i Luleå i går. Vadan detta nedsågande av de kyrkliga träden?
Reino Raitala, kyrkogårdschef
i Luleå kyrkliga samfällighet, var på plats och gav svar.
- Det handlar om gamla och sjuka träd. De avverkas enligt vår trädgårdsplan. I mitten av maj ska vi plantera 60 nya björkar här. De är mellan sex och åtta meter höga från början och har en meter breda rotklumpar med 40 centimeter höga springringar, säger han.
Blir farliga
De gamla träden måste bort. De nya behöver allt vatten och all näring. Redan i fjol våras fälldes några äldre träd bakom domkyrkan.
- De blir farliga, säger Reino Raitala och visar på rötskadan på den 50-60 år gamla björk som just ska falla för Sten Skarpsvärds såg.
Nästa år ska det planteras 100 nya björkar på Innerstadens kyrkogård.
- Vi påbörjade förnyelsearbetet där år 2007, säger Reino Raitala och berättar varför han valde att informera de lokala medierna om avverkningen vid domkyrkan:
- Människor har starka känslor för träd. Vi ville förklara oss, säger Raitala.
Faller med ett brak
Så drar Sten Skarpsvärd i gång motorsågen och låter den skära djupt in i stammen längst ner på den sida mot vilken den gamla björken ska falla. Efter några skär faller trädet med ett brak.
Sten Skarpsvärd kvistar och sågar av grenar.
Han berättar om de nya träd som snart ska växa här. De kommer från Essunga plantskola
utanför Göteborg.
Men klarar de vårt klimat - ens med kyrkans välsignelse?
- Jo, det är härdiga träd från Savolax i Finland, säger Sten Skarpsvärd.
En sista suck
Den gamla björken ligger i snön - avskalad in på bara stammen. Jag tycker mig höra en sista suck och en besviken röst som säger:
- Tänk att jag inte fick uppleva en kvinnlig biskop. Okej för Bengt Jonzon, Ivar Hylander, Stig Hellsten, Olaus Brännström, Gunnar Weman, Rune Backlund och Hans Stiglund, men nog hade jag velat se en kvinna passera innan jag föll.
Gamla träd besitter mycket visdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om