"Gäller att hitta en bra balans"

Ökat fokus på nationellt försvar – det är det som gäller. ”Vi ser en bekymmersam omvärldsutveckling som vi inte vet var den kommer sluta”, säger Mikael Frisell, regementschef I19.

Foto: Jessica Tervaniemi

LULEÅ2016-02-03 06:30

Även om Försvarsmakten håller på att ställa om till en tydligare inriktning mot att öva upp förmågan att försvara Sverige ska I19 fortsätta åka ut på internationella insatser både 2016, 2017 och 2018.

– Pendeln mellan nationellt och internationellt har alltid slagit fram och tillbaka i alla tider. När det var som mest intenstivt i Afghanistan var det mycket fokus på att utbilda styrkan för det. Den stora skillnaden är att det nationella försvaret är dimensionerande för krigsförbandens utveckling.  Att kunna bedriva väpnad strid mot en kvalificerad motståndare, till exempel att kunna möta stridsvagnar och kvalificerade jägarförband.

Hinner ni båda delarna?

– Åker soldater till Afghanistan blir det en lucka här hemma såklart. Det gäller att hitta en bra balans.

Hur påverkar det förändrade omvärldsläget er verksamhet i Norrbotten?

– Min uppgift är att förbanden på I19 blir så bra som möjligt och öka den operativa förmågan. För oss innebär det att vi ska förbereda oss för det värsta, säger Mikael Frisell.

– Vi ökar vår övningsverksamhet, vi övar i större förband och blir mer synliga i samhället. Det blir mer fokus på att hela Sverige ska försvaras, säger han.

Under året rullar grundutbildningar igång över landet, i Norrbotten blir det på orterna Arvidsjaur och Boden.

– Det är en grundutbildning på nio-elva månader, med målet att de blir krigsplacerade i förband. Det är frivilligt och påminner om värnplikten, säger Mikael Frisell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om