I de nya hälsoskyddsföreskrifterna, som beslutades av kommunstyrelsen på måndagen, slår man nämligen fast att det alltid behövs tillstånd som ska utfärdas av kommunen.
– Det blir mer formellt och medborgarna ser vad som gäller, men vi har ju hanterat sådana här ärenden tidigare och i övrigt är det inte några jättestora skillnader. Man bör se till att man har grannarnas samtycke innan man ansöker och om tuppen stör ordningen så kan man fortfarande få ett åläggande att skärpa sig eller att flytta tuppen, säger Göran Öhman (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.
Läs mer: Tupp hotas av utegångsförbud
I färskt minne har vi tuppen Fang i villakvarteret på Bergnäset, som blev ett ärende för i tur och ordning miljönämnden, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Fang fick till sist hårda förhållningsregler vintern 2013. Han fick bara vara ute på vissa tider av dygnet och under viss tid av året tvingades han vara på annan ort.
Men Öhman drar sig till minnes tidigare tuppfäktningar.
– För runt 15 år sedan fanns det en tupp på Skurholmen som störde grannarna och som det var ett jädrans rabalder kring. Efter en tid togs tuppen bort. Sedan gick det en tid och till och med jag hade tuppar i Karlsvik. Så länge de var inne gick det bra men när de smet ut klagade grannarna på oljudet. Tre stycken har jag tvingats nacka. Sedan kom tuppen på Bergnäset.
Läs mer: Motgång i domstol för tuppen Fang
Hur det gick för tuppen Fang? Jo, han var av den sydkinesiska rasen kochiner och såldes tillsammans med hönorna till Unbyn så historien slutade lyckligt.
Eller ja, nästan.
– Innan dess hade en av grannarna flyttat, säger Göran Öhman.