Så kan hundens rädsla för fyrverkerier lindras

Nyårsfyrverkerierna är en plåga för hundar och hundägare, men för många hundar finns det hjälp att få.

Många hundägare, liksom hundinstruktören Isabella Röger, ägnar nyårsafton åt att lugna fyrverkerirädda hundar.

Många hundägare, liksom hundinstruktören Isabella Röger, ägnar nyårsafton åt att lugna fyrverkerirädda hundar.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-12-30 11:00

När nyårsfyrverkerierna börjar så är det för många starten på den värsta kvällen på året. Hundar som skakar och mår dåligt, men det finns hjälp att få. Iallafall för en del.

– Det är upp till djurägaren att bygga en trygg plats i en lugn och tyst miljö, men viktigt är att man inte lämnar hundarna ensamma utan är med dem. Det är mer en beteendeproblematik och inte ett medicinskt, säger Julia Engqvist, veterinär vid Norrlands djursjukhus. 

Ett sätt att förändra beteendet är genom att träna hunden att tåla fyrverkeriet. Isabella Röger är hundinstruktör och har erfarenhet av den typen av träning.

– Jag har försökt träna hundar i flera år. Det går att ljudträna men om det lyckas är olika från hund till hund. Det beror bland annat på vad som utlöst rädslan för fyrverkerier. Jag har en Chihuahua som jag inte lyckats med, men han var fem år när han blev utsatt för en raket bara på någon meters avstånd. Där har det nog gått för långt. Skulle jag träna min border så skulle det nog lyckas, säger Isabella Röger.

Isabella Röger tycker inte man kan jämföra skotträning av jakthundar med fyrverkerier.

– Det är olika ljud och inte heller samma lukt av ett skott och ett fyrverkeri. Mina hundar reagerar inte på ett skott men däremot på ett tjutande fyrverkeri, säger hon.

Julia Engqvist har erfarenhet att hundägare kontaktar henne som veterinär.

– Förr i tiden gav man hunden lugnande medel, men det gör man inte idag. Med lugnande, muskelavslappnade medel upplevde hunden ändå all stress, men kunde inte röra sig och springa därifrån. Idag finns det andra medel man kan använda som gör att de ska känna sig mer trygga i situationen, säger Julia Engqvist.

De medel som de använder idag räknas som tillskott och inte preparat som Läkemedelsverket skulle klassa som mediciner.

– De är framtagna för att ge en lugnande effekt så till vida att hunden känner en ökad harmoni och trygghet. Det kan bland annat vara doftgivare, tabletter eller halsband. Men allt kommer tillbaka till att hunden ska känna en trygghet. Det kan vara ett mörkt rum med musik och att man inte lämnar den ensamma, för man är själv flockledaren och det gör att de känner sig mer trygga, säger Julia Engqvist.

En metod som Isabella Röger avråder ifrån är flooding.

– Man överöser dem med sådant de är rädda för, men det är inte bra metod. Det är ingen träning utan de stänger bara av och blockerar allting, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!