Två klasser i Sunderbyskolan bröt mot den negativa trenden som undersökningsresultaten visar och placerade sig i topp i en tävling arrangerad av Trafikkalendern som gick ut på att barnen skulle gå eller cykla till och från skolan under två veckor. För varje barn som gick eller cyklade samlade man poäng. De som hade för långt till skolan fick istället gå eller springa en längre runda på skolgården. Priset var 7 000 kronor som de ska göra något roligt för.
– Tanken är att vi ska få mindre trafik utanför skolan, att det är bättre för miljön och att de får röra på sig före det första lektionspasset, säger läraren Karin Anundi.
Det märks på barnen om de har gått eller cyklat på morgonen.
– De hinner vakna till, blodcirkulationen sätter igång och vi får piggare barn på lektionerna, säger hon.
Även när de inte deltar i någon tävling brukar hon ha olika kampanjer för att barnen ska röra sig och de är inte svårövertalade. Många går även när det inte är tävling.
– Det är kul att gå. Jag känner att jag piggnar till. När jag åker bil är jag lite tröttare, säger Minna Hurtig.
– Man får röra på sig och man får lite frisk luft. Och jag gissar att hjärnan kommer igång. Men om man bor långt bort är det tur att det finns bilar och bussar, säger Ville Österlund.
– Det är roligt. Jag tycker om att träna, säger Arvid Segerlund, men om det är regnigt åker han gärna bil.
Alla tre är åtta år.
Ett par av barnen berättar dock att föräldrarna inte alltid vill att de ska gå själva. De tycker att de är för unga, eller att det är för halkigt.
Kajsa Abrahamsson är mamma till Elin i en av klasserna och hon uppskattar att skolans engagemang i att barnen ska röra sig.
– Alla barn gillar utmaningar och det här var något som alla klarade av. Elin var väldigt stolt när det gick bra i tävlingen, berättar hon.
Totalt har hon fyra barn och hon brukar nästan alltid låta dem gå till skolan. Det jobbiga brukar vara påklädningen, men när de väl kommer ut är det sällan någon som klagar.
– När det är snöstorm kan man väl få lite dåligt samvete, men det blir ju en kul grej ändå. Vi brukar gå tillsammans. Det tar ändå bara 20 minuter att gå, konstaterar hon.
Som så många andra föräldrar brottas hon med att få barnen att vara ute och röra på sig. De går i sina sporter, men att vara ute och leka och bygga snögubbar har svårt att konkurrera med att spela dataspel.
– Det är mycket skärmtid idag. Beroende på vilken ålder de är i kan det ju ses nästan som ett straff att vara ute. Det är inte som förr om man säger så och "alla andra gör ju det" får man höra.
Är du inte orolig över att låta barnen gå själva?
– I början var jag ju det så klart. Men mest när det var mörkt på vintern. Jag litar på min dotter, men inte på alla bilförare och när det är snöplogar i farten, då vill jag inte att hon går.
Men bortsett från det tror hon att det är värdefullt för hälsan, koncentrationen och välmåendet att röra på sig på morgon.
– Människan har ju en stark koppling till naturen, det sitter i generna, och mår bra av att vara ute, så det är bara positivt.
Elin själv tycker också om att gå och cykla till skolan.
– Man får mer energi sedan när man ska jobba och sitta still, säger hon.