Överläkaren: "Alla kan bli organdonator"

Behovet av organ och vävnader är större än tillgången. Varje år dör 30–50 personer i väntan på organtransplantation, enligt Socialstyrelsen. "Viktigt att bestämma sig för vad man vill", säger överläkare Katarina Lindgren.

Det är till Sahlgrenska transplantationspatienter reser för att opereras.

Det är till Sahlgrenska transplantationspatienter reser för att opereras.

Foto: Whitney Curtis

Luleå2021-11-11 12:00

Katarina Lindgren är överläkare vid anestesi, operation och intensivvård och donationsansvarig läkare i region Norrbotten. Det är Sahlgrenska i Göteborg som är Norrbottens transplantationscenter och vars personal kommer upp och hjälper att operera då en lämplig donator hittats.

Det är främst hjärta, lungor, lever, njurar, bukspottskörtel och tarm som kan användas och vävnader till en viss del.

– Det är Sahlgrenska som bestämmer vem som kan bli organdonator och de som har koll på väntelistor. Jag har ingen koll på sådant. Jag försöker att inte missa en möjlig organdonator. Det är ganska snabba förlopp, det handlar om ond, bråd död. Personen kanske avlidit av hjärtstopp eller hjärnblödning, säger hon.

Om det finns en intensivvårdavdelning ska där också finnas en organansvarig läkare och sjuksköterska. Arbetet innebär till stor del att informera och utbilda.

År 2020 hade Norrbotten en organdonator, hittills under 2021 fyra stycken – en hög siffra för att vara Norrbotten, enligt Katarina Lindgren.

– En möjlig organdonator har avlidit oväntat, ex hjärtstopp eller hjärnblödning. Det är ett snabbt förlopp för de anhöriga. Man får vårda en konstaterat avliden person i 24 timmar och då har man den tiden på sig för att utreda en organdonation. Det centrala är vad individen vill och därför är det så viktigt att alla tar ställning.

Omkring 1,7 miljoner människor har anmält sig till donationsregistret. Men det räcker också med att man sagt till en anhörig.

– Det som är viktigt att veta är att det inte finns en åldersgräns för donation. Jag har haft en patient som varit 83 år. Om du haft högt blodtryck kanske det inte är fel på dina njurar eller lever. Gemene man behöver inte tänka på det, det viktiga är att man bestämmer sig.

En organtransplantation kan rädda liv eller förbättrar livet för den som får ett nytt organ och för skattebetalarna är det en vinst att transplantera än att betala för exempelvis dialys, enligt Katarina Lindgren.

– Organdonation är en sällan-händelse som kräver oproportionerligt många insatser, men som kan rädda liv på upp till åtta personer. Det är otroligt tillfredställande att det kan komma någonting positivt ur något så hemskt som att en person avlider. Först gör man allt för att rädda liv – sedan ställer man om och ändrar fokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!