Köpmantorget – fint, dammigt eller en ny mötesplats?

Köpmantorget har blivit något av Luleås sorgebarn och en plats många bara passerar. Kuriren har pratat med fyra Luleåbor om vad platsen betyder för dem och hur den skulle kunna förbättras.

Butiksägare Annika Olsson hoppas Köpmantorget kan bli en ny mötesplats för Luleåborna. "Bara våga ser på torget med andra ögon", säger hon.

Butiksägare Annika Olsson hoppas Köpmantorget kan bli en ny mötesplats för Luleåborna. "Bara våga ser på torget med andra ögon", säger hon.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-06-20 11:00

Annika Olsson, butiksägare

– Själva torget tycker jag är ganska fint. Det skulle kunna gå att göra mycket positivt här. Det ligger mitt i stan, är enda torget i stan och uteserveringarna gör det levande. Jag kan hålla med till viss del om att det ser tråkigt ut men varför bara prata om allt det dåliga, istället för att hitta på något som skulle kunna göra det till mer av en mötesplats?

undefined
Butiksägare Annika Olsson hoppas Köpmantorget kan bli en ny mötesplats för Luleåborna. "Bara våga ser på torget med andra ögon", säger hon.

Hur skulle den mötesplatsen kunna se ut?

– Det skulle kunna livas upp med blommor och hållas mer arrangemang, likt de på Storgatan. Det ena leder till det andra. Bara våga se på torget med andra ögon. Kanske från Storgatan och ner kan man göra en välkomnande portal, ”Välkommen till Köpmantorget”. På vintern är det så mörkt, så det kan bli mer belysning. Det finns potential till att bli ett jättefint torg. 

Mattias Beck, besökande

– Det behöver fixas till och skulle kunna bli mysigare. Kanske mer växter och grönt. Men ska jag vara helt ärlig har jag inte tänkt på det här torget, det är lite bortglömt. 

undefined
Mattias Beck tycker torget är en bortglömd del av staden och vill få det levande igen. "Det finns många musiker i stan, kanske kan man hyra in några som kommer och uppträder", säger han.

Kommunen gjorde om torget 2015 för ett miljonbelopp. Hur tycker du det blev?

– Faktiskt bättre än det var tidigare. Innan fanns det inte något för barnen. Men tyvärr utnyttjas platsen inte. Däremot vet jag inte riktigt vad som är tanken bakom skulpturerna. Det finns många musiker i stan, kanske kan man hyra in några som kommer och uppträder.
 

Fanny Morin, besökande

– Jag brukar strosa runt och slå mig ner här. Däremot ser det lite dammigt ut med skräp här och var. Det kanske gör att folk drar sig från platsen. 

undefined
Fanny Morin brukar strosa runt på Köpmantorget. "Det ser lite dammigt ut med skräp här och var. Det kanske gör att folk drar sig från platsen", säger hon.

Förslag till förbättring?

–Jag ser försöken till att få det fint med skulpturer och sittplatser. Men kanske behövs något tydligare, det ser lite slitet ut. Kanske med lite grönt, färgglatt och somrigt kan man göra det till en mer inbjudande plats. 

Christine Wellarsson, besökande

– Jag tycker det är så fint. Rymden och vidderna finns och det är en plats för alla åldrar. Man kan stanna och äta lunch eller shoppa.

undefined
Christine Wellarsson hoppas Köpmantorget kan bli en plats anpassad för alla. "De som sitter i rullstol kommer inte in med benen under bordet. Kanske går det att göra någon anordning så den anpassas även för de rullstolsburna", säger hon.

Vad tror du det kan bero på att många uttrycker missnöje med platsen?

–Ja, varför det?... Jag ser en nackdel. Jag var här med en brukare en gång som hade svårt att sitta vid bänkarna. De som sitter i rullstol kommer inte in med benen under bordet. Kanske går det att göra någon anordning så den anpassas även för de rullstolsburna. Det ska ju vara en plats för alla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!