Fyra år efter mardrömsjulen – se skolans förvandling

I fyra år har Tunaskolan renoverats. Drygt halva projektet är nu klart och i höst kommer kommunens särskola vara samlad där.

Byggjobbarna passar på att göra de största håltagningarna för ventilation och avlopp som för mest oväsen när eleverna har sportlov.

Byggjobbarna passar på att göra de största håltagningarna för ventilation och avlopp som för mest oväsen när eleverna har sportlov.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-03-04 17:02

LÄS MER: Vattenledningarna frös sönder under julhelgen

Marcus Hedström tillträdde som rektor på Tunaskolan första januari 2015. På annandagen, bara några dagar innan, havererade skolan. Ventilationssystemet som skulle gå på automatik slutade plötsligt fungera. Ventiler stod öppna under julhelgen vilket medförde att vattenledningar frös och vattenskadan var ett faktum när ledningarna sprängdes och vattnet forsade fram.

Skolan som fyllde 50 år förra året har under de senaste fyra åren då Marcus Hedström varit rektor varit en byggarbetsplats. Fastighetsägaren beslutade att det var dags att skolan samtidigt skulle få ett mer ingående lyft. Ventilation, värme, belysning, ledningar skulle förnyas. En del till skolan byggs till som ska rymma bland annat hisschakt och vissa görs om helt. Projektet har nu kommit drygt halvvägs.

– Vi har ju haft verksamhet pågående under hela byggperioden. Bara att byta innertaket är en historia för sig. De bygger ju om allt. Vissa hus har de rivit ut allt, ner till betongen. Vi har haft byggmöten varje vecka tillsammans med de som varit ansvariga, våra skyddsombud, med elever, personal och föräldrar. Hade inte den kommunikationen fungerat hade det inte gått, säger han.

Trots att Marcus Hedström haft stort tålamod har han ibland kavlat upp ärmarna för att snabba på processen. I somras tog han tillsammans med vaktmästaren tag i en del av utemiljön. Rektorn satte sig då i grävmaskinen.

­– Om ingen annan gör det får man göra det själv. Det var bara kul. Jag gillar sånt.

De delar som är klara är idrottsdelen, slöjdlokalen och B-huset där högstadiet huserar, hemkunskapssalen, samt elevfiket och fritidsgården som eleverna själva har varit med och ritat.

Lärare har också i viss mån varit delaktiga i utformningen av lokalerna.

– Just nu håller vi på och bygger om inför särskolans inflyttning samt för de nya lokalerna för årskurs fyra till sex. Det är ungefär hundraåttio elever som berörs nu som får nya lokaler. Särskolan kommer hit med sextio elever.

Särskolan har varit utspridd på fyra ställen i kommunen. Tidigare var runt tiotalet elever placerade på Tunaskolan, från höstterminen ska alla rymmas i Tunaskolan och då får eleverna nya anpassade lokaler. Ytan det handlar om är ungefär halva skolan. Enligt planen ska det vara klart tredje juni och redo för inflyttning till höstterminen.

Den sista etappen som görs på A-huset är också kvar. Prislappen beräknas hamna på 140 miljoner.

Gymnastiksalen nyttjas flitigt dagligen av elever och på kvällstid av föreningar. Den är upptagen fram till elva-tiden på kvällarna.
Gymnastiksalen nyttjas flitigt dagligen av elever och på kvällstid av föreningar. Den är upptagen fram till elva-tiden på kvällarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om