Rymdfarkost krockade med asteroid

En Nasa-rymdfarkost krockade för första gången med en ofarlig asteroid. "Experimentet gick precis som planerat", säger Mikael Granvik, docent vid LTU.

Asteroiden Dimorphos, ungefär 160 meter lång, sett av rymdfarkosten Dart elva sekunder före krocken. Bilden togs från ett avstånd på 68 kilometer.

Asteroiden Dimorphos, ungefär 160 meter lång, sett av rymdfarkosten Dart elva sekunder före krocken. Bilden togs från ett avstånd på 68 kilometer.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL

Luleå2022-09-27 19:00

Förra året i november sköt amerikanska rymdmyndigheten Nasa upp sin rymdfarkost Dart för att krocka med en asteroid – och under natten mot tisdagen fick den in en fullträff.

Krocken skedde över en miljon mil från jorden klockan 01.14, svensk tid.

– Experimentet gick precis som planerat, det var inga problem, säger Mikael Granvik, docent i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Han berättar att de satt på helspänn innan krocken.

– Det var många olika sorters känsloanspänningar, om vi skulle träffa asteroiden och se hur den, som vi har observerat i flera år, ser ut i verkligheten. Det var spännande på många plan.

Vad hände i samband med smällen?

– Det var en stor mängd stoft som flög iväg från den här asteroiden, det har man verifierat med observationer från jorden. Både av amatörer och professionella som observerat den här asteroiden.

Målet med krocken var att pröva ändra rymdstenens omloppsbana. Detta för att se om man med enbart mekanisk kraft kan avleda eventuella asteroider eller andra himlakroppar som är på kollisionskurs med jorden.

Men arbetet är bara halvvägs.

– Vi vet fortfarande inte ännu hur mycket omloppsbanan har förändrats, utan vi måste fortsätta göra observationer med jordbundna teleskop och rymdteleskop. Om några veckor vet vi mer, säger Mikael Granvik.

Över 1 000 personer har jobbat med projektet i mer än sju år för att kunna genomföra experimentet.                   

Se asteroidkrocken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!