Fullt upp på mottagningen: "Kan handla om liv och död"

Nu är det ett år sedan RoS-mottagningen öppnade sin verksamhet i Luleå. Det har varit fullt upp för rådgivarna Tina Bernstav och Hans Larsson. "Många unga har fastnat i spel om pengar", säger Larsson.

Hans Larsson och Tina Bernstav vill bryta stigmat kring ämnet och skapa en större förståelse i samhället. "Det är inte en speciell typ av människor som fastnar i ett beroende, det kan vara du och jag", säger han.

Hans Larsson och Tina Bernstav vill bryta stigmat kring ämnet och skapa en större förståelse i samhället. "Det är inte en speciell typ av människor som fastnar i ett beroende, det kan vara du och jag", säger han.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-09-22 14:30

Råd- och stödmottagningen riktar sig till personer som har en beroendeproblematik, ett riskbruk eller ett skadligt bruk av alkohol, droger eller spel om pengar. 

Luleå kommun startade verksamheten den första september förra året. Tina Bernstav, rådgivare på mottagningen, har varit med från dag ett. 

– Det har varit full rulle. Vi har haft ungefär 200 personer som har sökt stöd hos oss, räknat både de som söker stöd för sin egen beroendeproblematik och anhöriga, säger hon. 

Syftet med mottagningen är att sänka tröskeln för de som vill ha hjälp. 

– Beroendeproblematik är så förknippat med skuld och skam. Många drar sig för att söka stöd. Här kan man vara helt anonym och allt är kostnadsfritt, säger Bernstav. 

I en rapport om coronaläget från länsstyrelserna (november 2020) framkommer det att ett flertal kommuner larmar om en ökad mängd missbruksärenden under pandemin. Andra lyfter oro för det. Norrbottens län nämner i rapporten att flera kommuner befarar en ökad utsatthet för personer med missbruk. 

Vilken betydelse har pandemin haft för de med beroendeproblematik eller med risk att falla in i ett?

– Jag tror inte att vi kan se det innan vi är ur den. All problematik har en viss eftersläpning. Vi tänker och tror att pandemin har haft en effekt. Det blir mycket tid hemma och man isolerar sig. Det har varit förvånansvärt många med spelproblematik som har sökt sig till oss. Många unga människor som har fastnat i spel om pengar, säger Hans Larsson, rådgivare.

Förhoppningen är att bryta stigmat kring ämnet och skapa en större förståelse i samhället. 

– Det handlar inte om att personen som är inne i en beroendeproblematik är svag eller har dålig karaktär. Det är inte en speciell typ av människor som fastnar i ett beroende, det kan vara du och jag, säger Larsson. 

RoS-mottagningen värnar om anhörigperspektivet och planerar att starta träffar för anhöriga på kvällstid framöver.

– Även anhöriga kan känna skuld och skam. De kan fara väldigt illa och känna stor utmattning. Det är inte ovanligt att de anhöriga drabbas av egna problem som sömnsvårigheter, högt blodtryck eller problem med minnet, säger Bernstav. 

– Vi gläds över de förändringar vi sett. Man har inget att förlora på att ta kontakt med oss. I slutändan kan det handla om liv eller död, säger Larsson. 

ROS-mottagningen

R0S-mottagningen riktar sig till dig som har en beroendeproblematik, ett riskbruk eller ett skadligt bruk av alkohol, droger eller spel om pengar. Mottagningen riktar sig också till dig som är anhörig till personen med problematik. ROS erbjuder råd och stöd och besöket/samtalet är kostnadsfritt. Du kan vara helt anonym och allt är under sekretess.

Tina Bernstav, Rådgivare 0920-45 44 05

Hans Larsson, Rådgivare 0920-45 56 06

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!