”Fullt ös” när muséet får efterlängtat ansiktslyft

Sedan november har Norrbottens museum varit stängt för besökare på grund av ombyggnation. NSD gjorde ett besök i byggröran.

Genomgång. Pia-Maria Holmgren, ansvarig för butik, café och reception och museipedagogen Viktoria Lestander visar bland det många föremålen som finns på museet.

Genomgång. Pia-Maria Holmgren, ansvarig för butik, café och reception och museipedagogen Viktoria Lestander visar bland det många föremålen som finns på museet.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-12-17 08:00

Museet ser igenbommat och lite ödsligt ut just nu men inne i byggnaden är det full aktivitet. Pia-Maria Holmgren och Viktoria Lestander guidar runt i museet och berättar om vilka förändringar man gör. Vi stannar till i det som tidigare var museets butik.

– Här har vi blåst ut hela butiken och det är ommålat. Det ska bli en helt ny funktion. Det är tusen beslut att ta, säger Pia-Maria Holmgren som är ansvarig för butik, café och reception.

Utställningslokalerna får under ombyggnationen fungera som förvaringsplats för alla de föremål som funnits i förråden.

– Samtidigt som vi renoverar så rensar vi också. Det finns massa, massa saker i våra förråd som vi inte hinner med när man har full verksamhet, säger Pia-Maria Holmgren.

Där ligger gamla verktyg, korgar, en kaffekvarn, kavlar och rävskinn och mycket annat i olika högar som man ska gå igenom och bestämma vad som ska vara kvar och vad som ska bort.

– Det är från olika utställningar och många saker är jättefina och så tänker man att de ska återanvändas men så faller de i glömska och hamnar i en kartong och så kommer nästa utställning och så byggs det på. I och med den här rensningen så får vi också en möjlighet att veta vad det är vi har, säger museipedagogen Viktoria Lestander.

Vad gör ni med de saker ni inte ska ha kvar?

– Då hör vi nog oss för med Hägnan om det är något de vill ha eller så blir det till Kronan, säger utställningsteknikern Gunnar Renlund.

Man har plockat ned alla skyltar som sattes upp i slutet av 90-talet och de blåa dörrarna till salarna har målats svarta. Man vill få tillbaka lite av känslan från den tiden då huset byggdes, berättar Pia-­Maria Holmgren.

– Huset är byggt 1936 och det var ju på funkistiden. Nu vill vi återställa den här funkiskänslan, säger hon.

– Det blir ett ansiktslyft, ­säger Viktoria Lestander.

Den 12 februari slår man åter upp portarna med en utställning som heter Ur björk och som kommer att fokusera på trä. Än är det dock en hel del arbete som återstår.

– Vi ser väldigt lugna ut men det är fullt ös, säger Viktoria Lestander.

– Det är jätteroligt, det händer något och det kommer att bli bättre, säger Pia-Maria Holmgren.

– Vi har väntat på en sådan här ombyggnation länge. Vi har klagat ganska många år så det är jättebra för arbetsmiljön och för våra besökare, säger Viktoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!