Fullt flax för fågelfantaster
I går startade årets fågelräkning "Vinterfåglar inpå knuten".Rolf Gustafsson, Luleå, är ornitolog och det kom fram ett 30-tal småfåglar när han kom med nya frön till sitt fågelmatningsställe nära Hertsöträsk.- Ibland kommer sparvuggla och sparvhök som äter mindre fåglar, säger han.
Ska jag välja hampfrön eller jordnötter? Talltitan har beslutsångest. Han bestämmer sig för...FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
I Sverige, Danmark, Norge och Finland uppmanas allmänheten att räkna alla fåglar som besöker deras fågelbord. Det handlar om att notera olika fågelarter och rapportera det största antalet fåglar av varje art till Sveriges ornitologiska förening.
Frön i snön
Rolf Gustafsson har varit intresserad av fåglar sedan han gick i småskolan. Han tillhör Norrbottens ornitologiska förening och sitter i styrelsen för Sveriges ornitologiska förening. Tillsammans med sin kamrat Jan-Olov Johansson matar han fåglar på ett kalhygge i närheten av Hertsöträsk.
NSD är med när Rolf Gustafsson på fredagsförmiddagen fyller på solrosfrön, hampfrön, jordnötter och gammalt bröd. Talgbollar och margarin finns det mycket kvar av den här gången.
- Vi fyller på mat varannan eller var tredje dag. Margarinet gillas speciellt av hackspettar och nötkråkor. Domherre, grönfink, pilfink och gråsparv tycker om solrosfrön. Mesar, grönfinkar och domherrar äter gärna jordnötter och hampfrön, säger han.
Han häller solosfrön i snön också.
Det är till domherrarna.
- Domherren äter bara på plana ytor. Den kan inte klättra och äta som andra fåglar, förklarar han.
Kul se fåglar
Fåglar är, enligt Rolf Gustafsson, överlevnadsmästare som egentligen inte behöver matas.
Ändå har han tillsammans med sin kamrat matat fåglar på tre ställen i några år - förutom efter vägen till Hertsöträsk också på ett ställe i Hertsölund och ett ställe
i Piteå.
De satsar ungefär 4 000 kronor per år på att köpa fågelmat.
- Det är kul att kunna se fåglar på nära håll, säger han.
Den senaste tidens kyla har varit svår för en del fåglar.
- Några gräver ner sig i snön för att komma undan blåsten. Några fryser ihjäl, säger Rolf Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!