Fullbokat i stadshuset

26 par vigdes i stadshuset i Luleå på det magiska datumet 12/12/12. Ett av paren var Mats och Ulrika Nordgren från Luleå.- Det är ett lätt datum att komma ihåg, säger nyblivne maken Mats.

Vigselförrättare Margareta Bladfors-Eriksson tycker det är spännande att viga ett ungt par med hela livet framför sig. FOTO: Pia Hanzi

Vigselförrättare Margareta Bladfors-Eriksson tycker det är spännande att viga ett ungt par med hela livet framför sig. FOTO: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

LULEÅ2012-12-12 16:59

Den 12/12/12 är dessutom den sista dagen i sitt slag på närmare 100 år, så naturligtvis var det många som tog chansen att gifta sig just i går. Från klockan tio på morgonen, till klockan tio på kvällen hade vigselförrättarna fullt upp i stadshuset.

Rekordmånga
- Det är absolut rekordmånga vigslar i år. Det har aldrig varit så många på de tidigare magiska, treeniga datumen, säger Ann-Christine Liinanki, kommunchefssekreterare.

Mats och Ulrika Nordgren var ett av paren i stadshuset.

- Det var väl dags, säger den nyblivne maken Mats Nordgren.

Budskapet detsamma
Paret har varit tillsammans i åtta år och tillsammans har de två barn, dottern Nova, fyra år, och Elias, sex månader. Dagen spenderade de med att duka och förbereda för en familjemiddag hemma.

- Vigseln var fin. Det var ett trevligt rum och trevlig vigselförrättare. Och budskapet är ju detsamma, säger Ulrika Nordgren.

Mannen som vigde paret är Gustaf Sundström, tidigare ordförande i kommunfullmäktige. Han har varit vigselförrättare i 40 år och har vigt ungefär 3 600 par.

Sundström tror att par gifter sig i stadshuset för att ceremonin inte tar så lång tid och att man kan komma som man är.

- Jag har varit med om par som har cyklat hit, ställt cyklarna utanför och gått in och gift sig, säger han.

Han kommer även ihåg en speciell vigsel, eller i alla fall ett försök till en sådan.

Greps av polis
- Efter att brudparet kom in, kom det ett par civilklädda män efter. De visade upp polisbricka och plockade med sig brudgummen därifrån. Han hade rymt från fängelset för att vara med vid vigseln, säger Sundström.

Vid en borgerlig vigsel
i stadshuset kan man välja på en längre och en kortare variant, där även den längre är ganska kort. Det enda som måste finnas med är en vigselmemorial, där de blivande makarna säger "ja" till varandra. Utöver memorialen kan brudparet välja att lägga till en del, och även vigselförrättaren kan tillföra något.

Kan välja förrättare
- I dag valde jag att ha med en dikt av Karin Boye, säger Margareta Bladfors-Eriksson, socialnämndsordförande och vigselförrättare.

Paret kan också välja vigselförrättare.

- Om paret önskar en speciell vigselförrättare är det väl klart att vi följer den önskningen, säger Bladfors-Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!